Ο Νέλσον Μαντέλα θα επιστρέψει στο σπίτι του, όπου και θα συνεχιστεί η θεραπεία για την αντιμετώπιση της οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού από την οποία υποφέρει, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο γιατρός, αρχηγός του ιατρικού σώματος του νοτιοαφρικανικού στρατού Βετζαϊνάντ Ραμλάκεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, ο αντιπρόεδρος της χώρας Κγκαλέμα Μοτλάντε διαβεβαίωσε πως «Ο Μαντίμπα είναι καλά».

Έξω από την κλινική Μίλπαρκ Γιοχάνεσμπουργκ, όπου νοσηλεύεται εδώ και δύο ημέρες ο 92χρονος τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, βρίσκονται δεκάδες δημοσιογράφοι που προσπαθούν να μάθουν περισσότερα νέα για την κατάσταση της υγείας του. Οι μοναδικές επίσημες δηλώσεις, που είχαν γίνει μέχρι πριν από λίγο, ήταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κγκαλέμα Μοντλάντε.

Όπως είπε, ο Νέλσον Μαντέλα «υποβάλλεται σε ειδικευμένες ιατρικές
εξετάσεις στην κλινική Μίλπαρκ. Από ιατρικής απόψεως δεν υπάρχει λόγος
πανικού…το ηθικό του είναι καλό. Ο κ. Μαντέλα υποφέρει από
συνηθισμένες για την ηλικία του ασθένειες και από ένα πρόβλημα που
εξελίχθηκε με το πέρασμα των ετών: έπασχε από φυματίωση στο Ρόμπεν
Άιλαντ και έχει παρουσιάσει πολλές φορές λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Στο μεταξύ, πηγή του περιβάλλοντος του Νέλσον Μαντέλα είχε δηλώσει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων«Είναι πολύ άρρωστος, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του». Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», πάλι αναφέρεται πως ο Νέλσον
Μαντέλα δυσκολεύεται να μιλήσει και να αναπνεύσει, και από το πρωί της
Πέμπτης βοηθείται από συσκευή οξυγόνου.

Το ίδρυμα Μαντέλα πάντως, αρχικά είχε κάνει λόγο για εξετάσεις ρουτίνας, γεγονός που τροφοδότησε φημολογία για την σοβαρότητα της κατάστασης του Μαντέλα.

Σε μία άλλη ενθαρρυντική ένδειξη, ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, που βρίσκεται στο εξωτερικό, δεν αναμένεται να επιστρέψει στη Νότια Αφρική παρά τη Δευτέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ζίζι Κόντβα. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αναχώρησε χθες από το Νταβός, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για να μεταβεί στην Αντίς Αμπέμπα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο νοτιοαφρικανικός Τύπος ζήτησε από το περιβάλλον του Νέλσον Μαντέλα να βγει από τη σιωπή του. «Παρακαλούμε ταπεινά την οικογένεια να κατανοήσει ότι ο Μαντέλα είναι ο πατέρας τους Έθνους», γράφει η εφημερίδα The Star στο κύριο άρθρο της. «Η βούλησή μας να μάθουμε για την κατάσταση της υγείας του δεν έχει ως κίνητρο τη δημοσιογραφική περιέργεια , αλλά προέρχεται από την πραγματική ανησυχία μας για το αγαπημένο μας σύμβολο».