Η κυβέρνηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε προτείνει μυστικά το 2008 στο Ισραήλ την προσάρτηση στο ισραηλινό έδαφος τεράστιων τμημάτων της Ιερουσαλήμ και προαστίων της όπου έχουν ανεγερθεί εποικισμοί, σύμφωνα με πρακτικά συναντήσεων που αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε χθες Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο αποκαλύπτουν ότι οι παραχωρήσεις που ήταν έτοιμη η κυβέρνηση Αμπάς να κάνει στο Ισραήλ είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν γνωστό κάτι που αναμένεται να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αμπάς, καθώς δημοσίως οι δηλώσεις του για την Ιερουσαλήμ απέχουν πολύ από όσα υπόσχονταν κατ’ ιδίαν οι διαπραγματευτές του.

Ακόμα πιο απογοητευτικό για πολλούς Παλαιστίνιους, είναι το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόσφερε τίποτε σε αντάλλαγμα κι απέρριψε την προσφορά θεωρώντας την ανεπαρκή.

Τα πρακτικά που διέρρευσαν από σειρά συναντήσεων το 2008 ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς διαπραγματευτές και διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι κορυφαίο στέλεχος της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας πρότεινε να προσαρτηθούν όλοι –εκτός από έναν– οι μεγάλοι εποικισμοί στην Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας για την επίλυση της διένεξης, που διαρκεί δεκαετίες.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, κορυφαίος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, διέψευσε τα περιεχόμενα των εγγράφων, κάνοντας λόγο για «ένα μάτσο ψέματα», σε εμφάνισή του στο αλ Τζαζίρα λίγη ώρα αφότου δημοσιεύτηκαν.