Αποφασισμένος να παραιτηθεί εάν δεν διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στη Τυνησία τους επόμενους έξι ή επτά μήνες, δηλώνει ο Αχμεντ Νεζίντ Τσέμπι, ο οποίος διορίστηκε τη Δευτέρα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της προσωρινής κυβέρνησης.

«Φυσικά και θα παραιτηθώ αν αρχίσω να αμφιβάλλω για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών σε έξι ή επτά μήνες. Δεν είμαι ο μόνος που θα παραιτηθεί. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα παραιτηθούν αν οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες και δίκαιες και αν δεν εφαρμοστούν αμέσως τα μέτρα που λάβαμε», τόνισε στο BBC.

Ο Τσέμπι, ιστορικός ηγέτης του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, τάχθηκε υπέρ της ένταξης ενός μετριοπαθούς Ισλάμ στην πολιτική ζωή της Τυνησίας. «Δείτε το Μαρόκο, ενσωμάτωσε ένα μετριοπαθές πολιτικό Ισλάμ και γνωρίζει τη σταθερότητα. Ένα μετριοπαθές πολιτικό Ισλάμ έχει θέση στην Τυνησία».

Και πρόσθεσε πως «κάτι συμβαίνει στον αραβικό κόσμο και για το λόγο αυτό θέλουμε να πετύχουμε και να εφαρμόσουμε στην Τυνησία το πρόγραμμα μετάβασης στην δημοκρατία, γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε».

Για μετάβαση προς την δημοκρατία έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι. «Ο λαός της Τυνησίας εξέφρασε την άποψή του. Η προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει μια πραγματική μετάβαση προς την δημοκρατία», επισήμανε ο Κρόουλι και πρόσθεσε πως ¨»οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν τη βοήθειά τους».