Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Μεξικό όταν τμήμα σκηνής κατέρρευσε λόγω ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης για τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι στύλοι που στήριζαν τη σκηνή κατέρρευσαν έπειτα από δυνατή ριπή ανέμου και γιγαντοοθόνη έπεσε πάνω στη σκηνή, όπου βρισκόταν ο υποψήφιος για την προεδρία Χόρχε Άλβαρες Μάινες κι άλλα μέλη του κεντρώου κόμματος Κίνημα Πολιτών (Movimiento Ciudadano).

«Με λύπη σας ενημερώνω ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα ανήλθε σε 8 ενήλικες κι έναν ανήλικο», ανακοίνωσε ο Σάμουελ Γκαρσία, ο κυβερνήτης της πολιτείας Νουέβο Λεόν, στο βορειοανατολικό Μεξικό, όπου συνέβη το περιστατικό, με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Λίγο νωρίτερα ο Γκαρσία είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους από τον τόπο του δυστυχήματος ότι υπάρχουν «γύρω στους πενήντα» τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι είναι «σοβαρά». Το δυστύχημα σημειώθηκε στην πόλη Σαν Πέδρο Γκάρσα, η οποία ανήκει στην μητροπολιτική περιοχή του βιομηχανικού κέντρου του Μοντερέι, την πρωτεύουσα του Νουέβο Λεόν.

Η οροφή της σκηνής όπου είχε στηθεί το βήμα για την προεκλογική συγκέντρωση κατέρρευσε εν μέσω καταιγίδων στην περιοχή, ισχυρών ανέμων και καταρρακτωδών βροχών, διευκρίνισε ο κυβερνήτης.

«Συνέβη ατύχημα. Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την κατάρρευση σκηνής κατά το κλείσιμο προεκλογικής συγκέντρωσης εδώ στο Σαν Πέδρο», διευκρίνισε ο Γκαρσία σε βίντεο που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο X δείχνουν ανθρώπους να ανασύρονται από σωρό συντριμμιών σιδηροκατασκευής.

Ο 38χρονος Άλβαρες Μάινες, τρίτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Ιουνίου στο Μεξικό, κι άλλα μέλη του κόμματός του κατάφεραν να τρέξουν σε ασφαλές μέρος.

«Είμαι καλά και βρίσκομαι σε επικοινωνία με τις αρχές για να παρακολουθώ τις εξελίξεις γι’αυτό που συνέβη. Το πιο σημαντικό που μας απασχολεί προς το παρόν είναι τα θύματα του δυστυχήματος», ανέφερε ο Μάινες στο X.

Τα μέλη της προεκλογικής του ομάδας που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται, διευκρίνισε. «Επιστρέφω στο σημείο για να βρεθώ κοντά στα θύματα», γνωστοποίησε.

Το κόμμα του ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της εκστρατείας του «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα».

Πανικός και υστερία

«Όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν κάτω από συντρίμμια της σκηνής έχουν απομακρυνθεί και οι τραυματίες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο», δήλωσε παράλληλα ο βουλευτής του Κινήματος Πολιτών Γκονσάλες Αλκάνταρα στο δίκτυο Televisa.

«Ξαφνικά», η δομή «κατέρρευσε», κάτι «με χτύπησε στο κεφάλι και λιποθύμησα» στη συνέχεια επικράτησε «σκέτη υστερία και πανικός», πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο Televisa ένας από τους μετέχοντες στην συγκέντρωση, ο Χοσέ Χουάν, διηγούμενος ότι η μαρκίζα κατέρρευσε πάνω στους υποψηφίους και τον κόσμο.

Πρόκειτο για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας του Κινήματος Πολιτών για τη δημαρχία του Σαν Πέδρο, την Λορένια Καναβάτι, την οποία συνόδευε ο Άλβαρες Μάινες. Παρόντες ήταν επίσης υποψήφιοι του κόμματος αυτού για τη Γερουσία και το Κογκρέσο.

«Εύχομαι όλα να πάνε καλά στους υποψηφίους που μετείχαν στην συγκέντρωση του Κινήματος Πολιτών στο Νουέβο Λεόν», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X η Κλαούδια Σέινμπαουμ, υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), και μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών.

«Εκφράζω τη λύπη μου για το δυστύχημα στο Σαν Πέδρο Γκαρσία», ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή του στο X ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Στις 2 Ιουνίου διεξάγονται προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές στο Μεξικό, που χαρακτηρίζονται από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του. Σε αυτές κρίνονται περίπου 20.000 θέσεις αξιωματούχων ενώ η βία του οργανωμένου εγκλήματος έχει στοιχίσει συνολικά τη ζωή σε 30 υποψηφίους από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Data Civica.