Η διένεξη για το φορολογικό που απειλούσε να τινάξει στον «αέρα» τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση, όπως δήλωσε σήμερα ένας από τους ισχυρότερους βουλευτές της Μέρκελ.

Η διένεξη, που προκαλούσε προστριβές ανάμεσα στο μικρότερο κόμμα της συμμαχίας και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το μικρότερο κόμμα του κεντροδεξιού συνασπισμού της καγκελάριου Μέρκελ, έκαναν δηλώσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θεωρήθηκε ότι αποτελούσαν απειλή για την κυβερνητική συνοχή.

Το FDP υπέστη μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις το 2010 λόγω της ανεκπλήρωτης προεκλογικής του υπόσχεσης να μειώσει τους φόρους, κάτι που κρίθηκε ότι ήταν αδύνατον εξ αιτίας της ύφεσης. Αλλά καθώς οι δείκτες της γερμανικής οικονομίας κατατείνουν σε μια ισχυρή ανάκαμψη, οι εκκλήσεις να υπάρξουν φοροαπαλλαγές επανήλθαν στον αφρό.
Οι νέες προστριβές επικεντρώνονταν στο σχέδιο να υπάρξει αύξηση, κατά 80 ευρώ ετησίως, στα επαγγελματικά έξοδα που εκπίπτουν των φόρων, που το FDP ζητούσε να εφαρμοστούν άμεσα αλλά ο Σόιμπλε αντέτεινε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2012.

Όπως δήλωσε ο Μίκαελ Μάιστερ, δεύτερος τη τάξει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρκελ, συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί η φοροαπαλλαγή από τον Δεκέμβρη, προκειμένου οι φορολογούμενοι να ωφεληθούν από το μέτρο μέσα στο 2011.

Πάντως το σχέδιο αυτό σημαίνει ότι η δημοσιονομική επιβάρυνση για τη Γερμανία αναβάλλεται προσωρινά, καθώς τα 330 εκατ. ευρώ που αναμένεται να είναι το ύψος των φοροαπαλλαγών δε θα καταγραφούν παρά στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2012.