Η Alya Al- Safar σταμάτησε να φορά την παραδοσιακή μουσουλμανική μαντήλα, κάτι που εξόργισε το ξάδερφό της, ο οποίος εξαπέλυσε απειλές εναντίον της. Ο Mohamed Al- Hakim τηλεφώνησε στη ξαδέρφη του λέγοντας της ότι πρέπει να πεθάνει λόγω της ντροπής που έφερε στην οικογένειά τους. Η 21χρονη Μουσουλμάνα σκεφτόταν αρκετά χρόνια να σταματήσει να καλύπτει το πρόσωπό της και λίγες μέρες αφότου το πήρε απόφαση, άκουσε τον ξάδερφό της να αποκαλεί τις γυναίκες της οικογένειας «του δρόμου».

Φοβούμενη να βγει από το σπίτι της στο Λονδίνο, κατέφυγε σε μηνύσεις εναντίον του συγγενή της. Στο δικαστήριο ακούστηκαν αποσπάσματα από υβριστικά μηνύματα του ξάδερφού της, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Χωρίς μαντήλα, αλλά δίνοντας όρκο στο Κοράνι η νεαρή είπε ότι ο ξάδερφος της είπε τα εξής: «Σε προειδοποιώ, εάν δεν ξαναφορέσεις τη μαντήλα, σε πληροφορώ ότι θα σε σκοτώσω και θα σε πονέσω. Σου δίνω δέκα μέρες διορία. Ντρόπιασες την οικογένειά μου, δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό».

Από την άλλη πλευρά, ο Al-Hakim αρνείται ότι την απείλησε. Ωστόσο, στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα της Alya, η οποία επιβεβαίωσε ότι εξυβρίστηκε από τη συγγενή της. «Είχα σοκαριστεί, αλλά κατάλαβα ότι ήταν της στιγμής, δεν πίστεψα ότι θα κάνει πραγματικά κάτι τέτοιο», είπε η γυναίκα, που αντίθετα από την κόρη της, φορούσε την μαντήλα.