Να ενδιαφερθεί στο μέλλον για τα ελλείμματα και να ξοδέψει όσα χρειάζονται για να αποκατασταθούν οι ζημιές στην Αυστραλία πιέζει την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος.

«Κανείς από τους πλημμυροπαθείς δεν θα ευχαριστήσει την κυβέρνηση αν ο προϋπολογισμός γίνει πλεονασματικός και αυτοί θα έχουν χάσει τις εργασίες τους ή τις επιχειρήσεις τους» τονίζεται στην εισήγηση της επιτροπής επιχειρηματιών που συστάθηκε για να συμβουλέψει την κυβέρνηση πάνω σε θέματα αποκατάστασης των ζημιών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών ίσως ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια αν και άλλες πηγές ανεβάζουν το κόστος υψηλότερα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, έκανε λόγο για «τεράστιο κόστος» και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την «πολυτέλεια» της δημιουργίας δικτύου ευρυζωνικότητας για γρήγορο ίντερνετ και να διαθέσει τα χρήματα αυτά για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η πρωθυπουργός κα Γκίλαρντ δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή της θα διαθέσει τα απαραίτητα ποσά για τα έργα υποδομής χωρίς να εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλεονασματικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2012-2013.

Στο μεταξύ μια εβδομάδα μετά τις πλημμύρες σε περιοχές της Κουϊνσλάνδης οι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν για να δουν αν τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα.

Πολλοί κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή. Στην επιχείρηση καθαρισμού θα τους βοηθήσουν και Βρετανοί ειδικοί όπως δήλωσε ο ευρισκόμενος στην Αυστραλία Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ.

Εξάλλου στην αποκατάσταση των ζημιών συμμετέχουν πολυάριθμοι εθελοντές και αρκετοί από τη Νέα Ζηλανδία.

Σήμερα θα γίνει η κηδεία των πρώτων θυμάτων της 43χρονης Ντόνας Μαρί Ράις και του 13χρονου γιου της Τζόρνταν που πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουγούμπα.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κουϊνσλάνδη ανήλθε στους 20 ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα 12 άτομα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές τώρα απειλούν την πολιτεία της Βικτώρια, όπου τα νερά από τις πλημμύρες κατακλύζουν την περιοχή του Χόρσαμ.

Οι πλημμύρες έχουν πλήξει 58 κωμοπόλεις της Βικτώριας, 1.700 ακίνητα πλημμύρισαν και περίπου 4 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους στο βόρειο και κεντρικό μέρος της Βικτώρια.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ απηύθυνε έκκληση στη γενναιοδωρία του οικονομικού κόσμου όταν ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας με συμμετοχή επικεφαλής επιχειρήσεων για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η τράπεζα ΑΝΖ εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση της Κουίνσλαντ, όπου οι κύριες δραστηριότητες είναι τα ορυχεία και η γεωργία μπορεί να έχει κόστος της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.

Η Γκίλαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Καμπέρα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα φόρο πλημμυρών για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες «ανεύθυνες».