Με τα χίλια ζόρια η Αμερική ενέκρινε τη νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και αναλυτές συμβουλεύουν το Κίεβο να αντιμετωπίσει το πακέτο σαν να είναι το τελευταίο που θα λάβει από το εξωτερικό.

Αυτή η συμβουλή βασίζεται τόσο στον χρόνο που θα χρειαστούν τα στρατιωτικά φορτία, για να φτάσουν στη χώρα και ακολούθως στην πρώτη γραμμή του μετώπου όσο και στις εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ διαφαίνεται στον ορίζοντα και ταυτόχρονα οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να μειωθεί η βοήθεια στην Ουκρανία, ώστε σταδιακά να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας.

«Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πακέτο βοήθειας σαν να είναι το τελευταίο και να σχεδιάσουν ανάλογα του τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στο «Business Insider» η Kelly Grieco, ανώτερη συνεργάτης του κέντρου Stimson.

Διπλωματία ή σφαίρες το καλύτερο όπλο;

Οι αναλυτές μπορεί να συμφωνούν στον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη βοήθεια από το εξωτερικό, όμως διαφωνούν για τις επόμενες κινήσεις της. Ορισμένοι τονίζουν ότι πρέπει να συνθηκολογήσει, για να κερδίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και άλλοι προτείνουν μάχη μέχρις εσχάτων.

Οι υποστηρικτές της συνθηκολόγησης τονίζουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Δύση θα εγκαταλείψει εν μέρει ή τελείως το Κίεβο, άρα η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί όσο έχει ακόμη συμμάχους.

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά με κανέναν τρόπο, μπορεί όμως να κερδίσει πολιτικά. Μπορεί στην πραγματικότητα να κερδίσει μια πολιτική νίκη με το να μην επιτρέψει στον Πούτιν να επιτύχει τον κύριο στόχο του, που είναι να υποτάξει την Ουκρανία. Έτσι, μπορεί να παραμείνει ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο από τη Ρωσία κράτος», υποστήριξε η Kelly Grieco.

Αντιθέτως, άλλοι αναλυτές θεωρούν πως πρέπει να ηττηθεί η ρωσική πολεμική μηχανή, ώστε να υπάρξει ανάχωμα στις επιδιώξεις του Πούτιν.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κούλεμπα, δήλωσε πως «η Ρωσία δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη… Ο Πούτιν είναι ένας συνήθης ψεύτης, που υποσχέθηκε στους διεθνείς ηγέτες ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία λίγες ημέρες πριν από την εισβολή του τον Φεβρουάριο του 2022».

Η Jennifer Kavanagh, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, συνοψίζοντας τις λύσεις της Ουκρανίας τόνισε πως «η πραγματικότητα είναι ότι εμπλέκεται η πολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι τέλεια».