Τους τελευταίους μήνες ο στρατός της Ρωσίας έχει το πάνω χέρι στο μέτωπο της Ουκρανίας και σύμφωνα με αναλυτές αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στις βόμβες UMPC, με τις οποίες άλλαξε ριζικά την κατάσταση.

Ο Guardian σε σχετικό άρθρο αναφέρει ότι πρόκειται για βόμβες υψηλής εκρηκτικότητας και διασποράς που είναι εφοδιασμένες με συστήματα καθοδήγησης UMPC, το οποίο έχει εμβέλεια 40-60 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης, τέτοια όπλα που εκτοξεύονται από μακριά από αεροσκάφη και «έπαιξαν βασικό ρόλο στην καταστροφή (της ανατολικής πόλης) Avdiivka και στην κατάληψη των ερειπίων της από τη Ρωσία».

Η Μόσχα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο στα μέσα Φεβρουαρίου της Avdiivka, στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, το μεγαλύτερο κέρδος της από την κατάληψη του Μπαχμούτ τον περασμένο Μάιο. Πληροφορίες από την Ουκρανία, αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο έκανε εκτεταμένη χρήση βομβών UMPC και χάρη σε αυτές πήρε τη νίκη, παρά με χερσαίες επιθέσεις.

« Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις βόμβες UMPC κυρίως για να πλήξει τους στόχους της στις περιοχές του μετώπου, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να χτυπηθούν τα δικά της αεροσκάφη από την ουκρανική αεράμυνα. Σε μόλις μία εβδομάδα, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, η Ρωσία χρησιμοποίησε περισσότερες από 500», ανέφεραν χαρακτηριστικά Ουκρανοί αναλυτές.

Επίσης, σημείωσαν ότι οι βόμβες UMPC παρασκευάζονται εύκολα, αφού χρειάζεται μια κανονική βόμβα, στην οποία προσκολλάται ένα τηλεκατευθυνόμενο σύστημα, που αποκτάται από άλλες φθηνότερες συσκευές.