Στις 18:30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Fianna Fail για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν ενόψει των γενικών εκλογών του Μαρτίου, όπου αναμένεται να ηττηθεί.

Ο Κόουεν, ο οποίος δέχεται πυρά για την ηγεσία του εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το τιμόνι του κόμματος και ότι θα θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.

Ο ήδη αντιδημοφιλής πρωθυπουργός αποδυναμώθηκε περαιτέρω από τις αποκαλύψεις ότι τον Ιούλιο του 2008 έπαιξε γκολφ με τον πρώην επικεφαλής της διασωθείσας κρατικής πλέον τράπεζας Anglo Irish Bank, Σον Φιτζπάτρικ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Κόουεν στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον πρωθυπουργό σήμερα γιατί θεωρεί ότι το κόμμα χρειάζεται έναν νέο ηγέτη πριν τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που συμφωνούν πως ο Κόουεν πρέπει να παραιτηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, ο οποίος επίσης λέγεται ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της παραμονής του Κόουεν.

Η υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαίρη Χάναφιν αρνήθηκε να στηρίξει τον πρωθυπουργό προσθέτοντας πως αν δεν κερδίσει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης θα θέσει και η ίδια υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.