Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι η διάσπαση που προκλήθηκε στο Εργατικό Κόμμα από τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ «ενισχύει» την κυβέρνησή του και ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί του.

Σε σύνοδο του κόμματος του, του Λικούντ είπε συγκεκριμένα: «Η κυβέρνηση ενισχύθηκε σημαντικά σήμερα, τόσο στη διακυβέρνηση της όσο και στη σταθερότητα της.

Όλος ο κόσμος ξέρει, και οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι εδώ για τα επόμενα χρόνια και ότι μαζί της θα πρέπει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις».

Αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας έχουν απευθύνει έκκληση για τροποποίηση του συνασπισμού του κ. Νετανιάχου, που περιλαμβάνει από τους Εργατικούς έως την άκρα δεξιά.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι επιτυχείς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που έχουν υπονομευθεί από την παρουσία υπουργών που είναι αντίθετοι με τους εδαφικούς συμβιβασμούς με τους Παλαιστινίους.

Ο Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την αποχώρηση του από το Εργατικό Κόμμα για να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχηματισμό με τέσσερις άλλους εργατικούς βουλευτές.

Ως συνέπεια, οι υπόλοιποι τρεις υπουργοί του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους, λέγοντας ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση η οποία δεν προωθεί, κατά την άποψη τους, την ειρηνευτική διαδικασία.