Ο Russell Cook, ο άνθρωπος με το παρατσούκλι «Hardest Geezer», έχει τρέξει με επιτυχία όλο το μήκος της Αφρικής, διασχίζοντας τη γραμμή τερματισμού στην Τυνησία, ύστερα από 352 ημέρες. Πριν ξεκινήσει την πρόκληση για να τρέξει κατά μήκος της Αφρικής, είπε ότι ελπίζει όταν κοιτάξει κάποια στιγμή πίσω στη ζωή του και να μην μετανιώσει. Ο 27χρονος από το Worthing του West Sussex είπε ότι στο παρελθόν είχε παλέψει για την ψυχική του υγεία, με τον τζόγο και το ποτό και ήθελε να «κάνει τη διαφορά». Αφού έτρεξε σε 16 χώρες, συγκέντρωσε πάνω από 700.000 λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ολοκλήρωσε την τελευταία του πορεία.

Καθώς διέσχιζε τη γραμμή του τερματισμού, κοντά στη Ρας Άντζελα της Τυνησίας, τον Cook υποδέχτηκε ένα πλήθος που φώναζε το όνομά του. «Είμαι αρκετά κουρασμένος», είπε στους δημοσιογράφους και σε μια ανάρτησή του στο X. Ο Κουκ είπε σε όσους ακολουθούσαν το ταξίδι του μέχρι τη γραμμή τερματισμού: «Η αποστολή ολοκληρώθηκε».

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ο Cook έφυγε από το σπίτι τον Φεβρουάριο του 2023. Το αρχικό του σχέδιο ήταν να τρέξει από την Τυνησία στη Νότια Αφρική, ολοκληρώνοντας 360 μαραθωνίους σε 240 ημέρες χωρίς ημέρες ανάπαυσης, ωστόσο, σύντομα σταμάτησε λόγω της έλλειψης βίζας για την Αλγερία – ένα εμπόδιο, όμως, που θα επανεμφανιζόταν αργότερα. Αλλά ύστερα από μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησε με τα πόδια από το πιο νότιο σημείο της Νότιας Αφρικής στις 22 Απριλίου – ένα ταξίδι που θα τον έκανε να περάσει μέσα από πόλεις, τροπικά δάση, βουνά και την έρημο Σαχάρα. Αφού διέσχισε τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια σε 50 ημέρες, ήρθε αντιμέτωπος με την πρώτη του μεγάλη αποτυχία – μια ένοπλη ληστεία.

Ο ίδιος και η ομάδα υποστήριξής του έπεσαν θύματα κλοπής, καθώς κάποιοι τους πήραν κάμερες, τηλέφωνα, μετρητά, διαβατήρια και βίζες στην Αγκόλα στις 24 Ιουνίου. Ωστόσο, παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπιζε σε όλη την πρόκληση, ο υπερδρομέας υποσχέθηκε να συνεχίσει. Το σταθερό τρέξιμο για πάνω από έναν μαραθώνιο την ημέρα άρχισε να έχει τον αντίκτυπό του.

Έπειτα από κάποια μικρά προβλήματα με την κοιλιά τις πρώτες εβδομάδες, αναγκάστηκε να κάνει την πρώτη του μέρα ανάπαυσης, αφού οι γιατροί βρήκαν αίμα και πρωτεΐνη στα ούρα του την 45η ημέρα. Αλλά ήταν ο επαναλαμβανόμενος πόνος στην πλάτη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Την ημέρα 200, ο Cook αναγκάστηκε να μειώσει τα χιλιόμετρα και την έντασή του κατόπιν αιτήματος ενός γιατρού στη Νιγηρία – και έχασε δύο συνεχόμενες ημέρες, την 205ή και την 206ή ημέρα. Αλλά δεν έπρεπε να τον σταματήσουν. «Πήρα μερικές μέρες για να αναρρώσω. Δεν υπήρχε ζημιά στα οστά, έτσι κατάλαβα ότι η μόνη επιλογή που είχα ήταν να πάρω τα πιο δυνατά παυσίπονα και να συνεχίσω ως ζόμπι…», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού ξεπέρασε τα πάντα στο πέρασμά του, ήταν ένα μόνο κομμάτι χαρτί -μια αλγερινή βίζα- που έθεσε υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το εγχείρημα την 278η ημέρα. Ο Cook αναγκάστηκε να σταματήσει, ενώ περίμενε να μάθει τη μοίρα του για το αν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την άδεια να περάσει τα σύνορα στην Αλγερία από τη Μαυριτανία.

«Αν δεν πάρουμε τις βίζες, τότε το παιχνίδι έχει τελειώσει», είπε τότε.

Το βίντεο της δημόσιας έκκλησής του στο X, πρώην Twitter, είδαν 11 εκατομμύρια άνθρωποι – τράβηξε ακόμα και την προσοχή του ιδιοκτήτη του ιστότοπου, Elon Musk, καθώς και των βουλευτών, Tim Loughton και Alexander Stafford, και του υπουργείου Εσωτερικών. Η αυξημένη προσοχή στην πρόκληση τελικά απέδωσε, καθώς η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα λάβει επιτόπου βίζα.

Μετά τις αναποδιές, το μόνο που χώριζε τον Cook από τη γραμμή τερματισμού ήταν το μικρό έργο της ερήμου Σαχάρα. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι τελείωσαν, όπως και τα σημάδια πολιτισμού. Όμως ορίστηκε ημερομηνία τερματισμού: 7 Απριλίου 2024. Αυξάνοντας τα χιλιόμετρα για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, ο Cook πήρε την απόφαση να τρέξει όλη τη νύχτα λόγω της έντονης ζέστης της ημέρας και των αμμοθύελλων, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι μήνες μετατράπηκαν σε εβδομάδες και οι εβδομάδες έγιναν μέρες.

Τελικά, το απόγευμα της Κυριακής, δέχτηκε τους προπονητές του για τελευταία φορά -τουλάχιστον προς το παρόν-, καθώς ξεκινούσε για το βορειότερο σημείο της Τυνησίας. Μαζί με υποστηρικτές από όλο τον κόσμο για τον τελικό μαραθώνιο, ο Cook ολοκλήρωσε την πρόκληση.

Οι εορτασμοί διήρκησαν μέχρι αργά τη νύχτα με ένα πάρτι από το βρετανικό πανκ συγκρότημα Soft Play, πρώην Slaves, σε ένα ξενοδοχείο στο Bizerte. Και ο Hardest Geezer θα πάρει επιτέλους στα χέρια του ένα πράγμα που λαχταρούσε από την πρώτη μέρα – ένα daiquiri φράουλα.