Η Ταϊβάν κατήγγειλε σήμερα ως «ξεδιάντροπη» την Κίνα επειδή ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για το ενδιαφέρον της σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί. Η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος την δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν και διατηρεί το δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματός της στη διεθνή σκηνή προκαλώντας την οργή της Ταϊπέι δεδομένου ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση του Πεκίνου δεν έχει κυβερνήσει ποτέ τη νήσο και δεν έχει λόγο στο πώς η Ταϊβάν επιλέγει τους ηγέτες της.

Χθες, μετά τον ισχυρό σεισμό άνω των 7 βαθμών που έπληξε την ανατολική Ταϊβάν και άφησε πίσω του δέκα νεκρούς, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζενγκ Σουάνγκ, σε συνάντηση με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών, ανέφερε ότι ένας άλλος ομιλητής είχε κάνει λόγο για τον σεισμό στην “Ταϊβάν της Κίνας”. Η Κίνα ανησυχεί για τις ζημιές από τον σεισμό και έχει εκφράσει συλλυπητήρια στην Ταϊβάν, ενώ προσφέρθηκε να στείλει και βοήθεια, είπε ο ίδιος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κινεζικής αποστολής στον ΟΗΕ.

«Ευχαριστούμε τη διεθνή κοινότητα για την έκφραση του ενδιαφέροντός της», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν από την πλευρά του εξέφρασε την οργή του για τα σχόλια.

Το υπουργείο “καταδικάζει την ξεδιάντροπη εκμετάλλευση από την Κίνα του σεισμού στην Ταϊβάν” για αυτό που η Ταϊπέι χαρακτηρίζει κινεζικό ψυχολογικό πόλεμο εις βάρος της και επισημαίνει ότι αυτό δείχνει πως το Πεκίνο δεν έχει καλές προθέσεις απέναντι στην Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει ήδη ευχαριστήσει κυβερνήσεις και ηγέτες ανά τον κόσμο για τα μηνύματά τους συμπαράστασης, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της νήσου στη διεθνή σκηνή παρά την έλλειψη διπλωματικών δεσμών.