Σε 7 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,2 βαθμών –σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της κυβέρνησης. Σε 711 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό. Όπως διευκρίνισαν ακόμη οι Αρχές, 77 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια κτιρίων.

Ο υποθαλάσσιος σεισμός σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Ήταν ισχύος μεγαλύτερης των 7 βαθμών και χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δύο κτίρια «πιθανόν» παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την Πυροσβεστική της Ταϊβάν.

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια κρίνεται απαραίτητη στην Ταϊβάν μετά τον ισχυρό σεισμό, όπως αναφέρει ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Κισίντα σημείωσε στην πλατφόρμα ότι ένιωσε βαθιά λύπη όταν ενημερώθηκε για τον σεισμό και αναφέρθηκε στην Ταϊβάν ως «τον γείτονα της Ιαπωνίας στην άλλη πλευρά της θάλασσας».

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι που είχαν εκδοθεί στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, αφορώντας κυρίως τη νοτιοδυτική Ιαπωνία και παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων, εντέλει ήρθησαν καθώς θεωρείται πλέον πως ο κίνδυνος πέρασε. Το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό στη Χαβάη των ΗΠΑ ανέφερε επίσης πως θεωρεί ότι ο κίνδυνος «πέρασε».

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.