Παρά το γεγονός ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός χτύπησε την Ταϊβάν στο αποκορύφωμα της πρωινής ώρας αιχμής λίγο πριν από τις 08:00, ο αρχικός πανικός υποχώρησε γρήγορα στο νησί, το οποίο ταρακουνιέται τακτικά από σεισμούς και προετοιμάζεται γι’ αυτούς με ασκήσεις στα σχολεία και ανακοινώσεις που εκδίδονται μέσω των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και του κινητού τηλεφώνου.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ανέμεναν μόνο έναν σχετικά ήπιο σεισμό μεγέθους 4 βαθμών και κατά συνέπεια δεν έστειλαν συναγερμούς, όπως σημειώνει το Associated Press.

Παρόλα αυτά, ο σεισμός ήταν αρκετά ισχυρός για να τρομάξει τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει σε τέτοιες δονήσεις.

«Οι σεισμοί είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και έχω συνηθίσει σε αυτούς. Αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα μέχρι δακρύων από σεισμό», δήλωσε ο κάτοικος της Ταϊπέι, Hsien-hsuen Keng. «Ξύπνησα από τον σεισμό. Δεν είχα ξανανιώσει ποτέ τόσο έντονη δόνηση».

Είπε ότι το διαμέρισμά της στον πέμπτο όροφο έτρεμε τόσο έντονα που «εκτός από τις ασκήσεις σεισμού στο δημοτικό σχολείο, ήταν η πρώτη φορά που βίωσα μια τέτοια κατάσταση».

Ο υποθαλάσσιος σεισμός σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Ήταν ισχύος μεγαλύτερης των 7 βαθμών και χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη νήσο τα τελευταία 25 χρόνια.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού στη Χουαλιέν, η οποία είχε χτυπηθεί για τελευταία φορά από φονικό σεισμό το 2018, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση ενός ιστορικού ξενοδοχείου και άλλων κτιρίων.

Ο χειρότερος σεισμός της Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1999, με μέγεθος 7,7 βαθμών, προκαλώντας 2.400 θανάτους, τραυματίζοντας περίπου 100.000 και καταστρέφοντας χιλιάδες κτίρια.

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την ανατολική ακτή της Ταϊβάν είναι «ο πιο ισχυρός εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, ο Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους.