Σεισμός μεγέθους πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη νοτιοανατολική ακτή της Ταϊβάν και είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν κάτοικοι σε κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη Χουάλιεν, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι που μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πρώτο, ακόμα προκαταρκτικό, απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πυροσβεστικό σώμα, εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού που έπληξε την Ταϊβάν, προκαλώντας την κατάρρευση τουλάχιστον δυο κτιρίων στην κομητεία Χουάλιεν και πυροδοτώντας την έκδοση έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων για τσουνάμι τόσο στη νήσο όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτίρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, εδικά στην αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μεταδίδουν πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί σε κτίρια τα οποία κατέρρευσαν στην πόλη Χουάλιεν της νήσου έπειτα από τον πολύ ισχυρό σεισμό που καταγράφτηκε λίγο πριν από τις 08:00 (ώρα Ταϊπέι· 09:00 ώρα Τόκιο· 03:00 ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά.

Αναμένονται κύματα ψηλότερα από τρία μέτρα στην Οκινάουα, όπου ήδη άρχισαν να φθάνουν κύματα 30 εκατοστών.

Παρουσιαστής του ιαπωνικού τηλεοπτικού δικτύου NHK συνέστησε: «Απομακρυνθείτε εσπευσμένα προς περιοχές μεγαλύτερου ύψους και μη γυρίσετε πίσω».

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,5 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

Στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters διαπίστωσε πως η ηλεκτροδότηση κόπηκε σε τομείς της πόλης.

Τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα

Ο σεισμός, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters, προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε, στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου.

Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι Αρχές πήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών. Παράλληλα, η ιαπωνική σεισμολογική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον σεισμό, κάνοντας λόγο για δόνηση 7,7 βαθμών (από 7,5).

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων, επίσης, εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και -πολύ περισσότερο- σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι -τουλάχιστον 25-, οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

«Είναι ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και 25 χρόνια»

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την ανατολική ακτή της Ταϊβάν είναι «ο πιο ισχυρός εδώ και είκοσι πέντε χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, ο Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σε όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 7,6 του Σεπτεμβρίου του 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους.

Η Κίνα έτοιμη να προσφέρει βοήθεια

Η κινεζική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις της Ταϊβάν εξέφρασε την έντονη ανησυχία της μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νήσο περί τις 08:00 (τοπική ώρα) και προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ανεστάλησαν οι πτήσεις στη Νάχα, τη μεγαλύτερη πόλη στην Οκινάουα

Οι Αρχές του αεροδρομίου στη Νάχα, τη μεγαλύτερη πόλη στην Οκινάουα, ανέστειλαν τα δρομολόγια μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι στα νησιά μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό (>7 βαθμών) που έπληξε νωρίτερα σήμερα την Ταϊβάν.

«Η κίνηση των αεροσκαφών έχει ανασταλεί από τις 09:25 (03:25 ώρα Ελλάδας) προληπτικά», διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών στη Νάχα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, προσθέτοντας πως «οι πτήσεις που θα προσγειώνονταν (στη Νάχα) θα εκτραπούν».