Ένας ισχυρός παραδοσιακός ιερέας ηλικίας 63 ετών προκάλεσε οργή στην Γκάνα, καθώς παντρεύτηκε ένα 12χρονο κορίτσι. Ο Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII παντρεύτηκε το παιδί σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Απαντώντας στις επικρίσεις, οι ηγέτες της κοινότητας δήλωσαν ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα έθιμα και την παράδοσή τους.

Το νόμιμο κατώτατο όριο ηλικίας για να παντρευτεί κάποιος στην Γκάνα είναι τα 18 έτη και οι γάμοι παιδιών έχουν μειωθεί, αλλά συνεχίζουν να γίνονται. Σύμφωνα με την παγκόσμια εκστρατεία της ΜΚΟ Girls Not Brides, το 19% των κοριτσιών στη χώρα παντρεύεται πριν συμπληρώσει τα 18 και το 5% παντρεύεται πριν από τα 15α γενέθλιά του.

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση του Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες μέλη της κοινότητας, κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας την κατακραυγή πολλών Γκανέζων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, γυναίκες που μιλούσαν στην τοπική γλώσσα Ga είπαν στο κορίτσι να ντυθεί «παιχνιδιάρικα» για τον σύζυγό της.

Ακούγονται, επίσης, να τη συμβουλεύουν να είναι προετοιμασμένη για τα συζυγικά της καθήκοντα και να χρησιμοποιήσει τα αρώματα που της χάρισαν, για να ενισχύσει την ελκυστικότητά της προς τον σύζυγό της.

Οι δηλώσεις αυτές τροφοδότησαν την οργή, εφόσον θεωρήθηκε ότι σήμαιναν πως ο γάμος δεν ήταν απλώς τελετουργικός.

Οι επικριτές ζήτησαν από τις Αρχές να διαλύσουν τον γάμο και να ερευνήσουν τον Tsuru. Οι ηγέτες της αυτόχθονης κοινότητας Nungua, στην οποία ανήκουν τόσο η κοπέλα όσο και ο ιερέας, καταδίκασαν την αντίθεση του κόσμου στον γάμο, λέγοντας ότι η κριτική «προέρχεται από άγνοια».

Ο Nii Bortey Kofi Frankwa II, ηγέτης της τοπικής κοινότητας, δήλωσε την Κυριακή ότι ο ρόλος της κοπέλας ως σύζυγος του ιερέα είναι «καθαρά παράδοση και έθιμο». Πρόσθεσε ότι η κοπέλα ξεκίνησε τις τελετές για να γίνει σύζυγος του ιερέα πριν από έξι χρόνια, αλλά η διαδικασία δεν παρεμποδίζει την εκπαίδευσή της.

Το κορίτσι αναμένεται να υποβληθεί σε μια δεύτερη εθιμική τελετή για να εξαγνιστεί για τον νέο της ρόλο ως σύζυγος του αρχιερέα. Η τελετή θα την προετοιμάσει επίσης για τις συζυγικές ευθύνες, όπως είναι η τεκνοποίηση, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Tsuru είναι «Gborbu Wulomo» ή παραδοσιακός αρχιερέας στην κοινότητα των ιθαγενών Nungua στην πρωτεύουσα Άκρα. Ως πνευματικός ηγέτης, ο ιερέας συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλόβαθμων παραδοσιακών ηγετών της κοινότητας. Πραγματοποιεί θυσίες εκ μέρους της κοινότητας, προσεύχεται για την προστασία της κοινότητας, επιβάλλει τις πολιτιστικές πρακτικές και ηγείται παραδοσιακών τελετών κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως η εγκατάσταση παραδοσιακών αρχηγών.

Οι κυβερνητικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει στον αμφιλεγόμενο γάμο, σύμφωνα με το BBC. Η νομοθεσία της Γκάνας αναγνωρίζει τους εθιμικούς γάμους, αλλά δεν επιτρέπει γάμους παιδιών με το πρόσχημα του πολιτισμού ή της παράδοσης.

*H κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου