Με 12 χρόνια φυλάκισης απειλείται μια drag queen με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, που μεταμφιέστηκε σε Ιησού Χριστό για χάρη ενός ροκ βίντεο-κλιπ της.

Ο Αμαντέους Φερνάντο Παγκέντε έχει ήδη συλληφθεί δύο φορές με την κατηγορία προσβολής της θρησκείας, ενώ πλέον κινδυνεύει να φυλακισθεί βάσει των αυστηρών νόμων στις Φιλιππίνες.

Ο Παγκέρντε, πιο γνωστός με το drag όνομά του, Πούρα Λούκα Βέγκα, συνελήφθη στις αρχές του Μαρτίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Daily Mail», και κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 360.000 πέσος (5.076 λίρες), για να πληρώσει την εγγύηση, ώστε να αφεθεί ελεύθερος.

Η παράβαση μπορεί να φέρει μέχρι και 12 χρόνια φυλάκισης σε ένα έθνος αμιγώς καθολικό, όπου περισσότερο από το 86% του πληθυσμού αναγνωρίζεται ως Ρωμαιοκαθολικοί, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Asia Society».

Ο Παγκέντε, ο οποίος είχε προηγουμένως δηλώσει ότι είναι Ρωμαιοκαθολικός, ανέφερε στο X: «Είχα την ευκαιρία να μάθω περισσότερα για τους συγκρατούμενούς μου και τις ιστορίες τους και πολλά ακόμα». Προηγουμένως είχε συλληφθεί για την ίδια παράβαση τον Οκτώβριο, εξαιτίας βίντεο που τον έδειχνε με γένεια ως Ιησού Χριστό, εκτελώντας μια ροκ εκδοχή της Κυριακής Προσευχής, το οποίο έχει αποσυρθεί από τότε.

Ο Παγκέντε κηρύχθηκε «persona non grata» από πολλούς στις Φιλιππίνες και έλαβε πλήθος μηνυμάτων μίσους και απειλών για τη ζωή του για την εμφάνισή του.

Στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) είπε ότι η σύλληψή του δείχνει «το βαθμό της ομοφοβίας» στις Φιλιππίνες, ενώ ο ίδιος δήλωσε: «Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν την εμφάνισή μου ως βλασφημία, προσβλητική ή λυπηρή. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να μου λένε πώς να εξασκώ την πίστη μου ή πώς να εκφράζω το drag μου».

Η κουλτούρα του drag έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής στις Φιλιππίνες, εισχωρώντας στην καλλιτεχνική σκηνή.

Οι Φιλιππίνες έχουν τη φήμη ότι είναι μία από τις πιο φιλικές προς την LGBTQ κοινότητα χώρες στην Ασία, με μια δημοσκόπηση του «Pew» το 2019 να αποκαλύπτει ότι το 73% των Φιλιππινέζων συμφώνησε ότι η ομοφυλοφιλία θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία.