Η πρωταγωνίστρια του Βρετανικού Drag Race Choriza May κατήγγειλε έναν οδηγό Uber για ομοφοβία, αφού ακύρωσε την κράτησή της όταν την είδε να περιμένει το ταξί. Η Ισπανίδα drag queen, η οποία συμμετείχε στη σειρά του RuPaul’s Drag Race UK, ισχυρίστηκε ότι ζήτησε τις υπηρεσίες της εταιρίας μεταφοράς προσώπων Uber στο Λονδίνο τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου), αλλά όταν ο οδηγός την είδε, σηκώθηκε και έφυγε.

«Μόνο λίγη ομοφοβία για να ολοκληρώσω την Εβδομάδα Μόδας», έγραψε η Μέι στο Twitter, αναρτώντας την καταγγελία της μαζί με φωτογραφία της και του οχήματος.

H Choriza May δήλωσε στο PinkNews ότι εκείνη και μια φίλη της, ντυμένες και οι δύο drag καθώς είχαν μόλις ολοκληρώσει μία παράσταση, τηλεφώνησαν στην Uber το μεσημέρι της Δευτέρας, για να πάνε για φαγητό.

Όπως τόνισε, «όταν το Uber έφτασε, βγαίνω έξω, του κάνω νεύμα με το χέρι, κρατώντας τις βαλίτσες μου και έχοντας κανονικά το μακιγιάζ μου. Ήταν ξεκάθαρο ότι το Uber ήταν για εμάς». «Απλώς περίμενα να σταματήσει και τον βλέπω να συνεχίζει την πορεία του. Κοιτάζω το κινητό μου και η εφαρμογή Uber έψαχνε για άλλον οδηγό, επειδή εκείνος είχε ακυρώσει το δρομολόγιο».

Σύμφωνα με τη δημοφιλή drag queen, δεν είναι η πρώτη φορά που της συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ και λίγο πριν το συμβάν στο Λονδίνο πολλά ταξί την αγνόησαν όταν προσπαθούσε να βρει διαδρομή εκείνη την ημέρα.

Πρόσθεσε δε, πως «έχει συμβεί σε πολλές drag queens και είναι αηδιαστικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο», ενώ συμπλήρωσε: «Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας. Θέλουμε να πάμε από το ένα μέρος στο άλλο για να δουλέψουμε και είναι πολύ λυπηρό που συμβαίνουν τέτοιες διακρίσεις».

«Σε αφήνει σε μια ευάλωτη θέση όπου πρέπει να περιμένεις το επόμενο Uber, και ταυτόχρονα είσαι εκτεθειμένος στον δρόμο με την drag αμφίεση περιμένοντας ανά πάσα στιγμή άλλο ένα περιστατικό ομοφοβίας», επισήμανε.

Η Choriza May υπογράμμισε πως δεν ξέρει ποια μπορεί να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. «Ίσως οι οδηγοί θα έπρεπε να εκπαιδεύονται λίγο περισσότερο σχετικά με τη διαφορετικότητα και ίσως αν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν κάθε άτομο στο αυτοκίνητό τους, δεν θα έπρεπε να προσφέρουν καν αυτή την υπηρεσία».

Παράλληλα σημείωσε πως «τέτοιου είδους περιστατικά δείχνουν πως το Pride θα έπρεπε να αφορά την πάταξη των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα και ότι είναι κάτι παραπάνω από σημαίες και καμπάνιες με drag queens».

Τον Ιούλιο του 2022, η Uber δημοσίευσε μια αναφορά κατά των διακρίσεων σε μια προσπάθεια να κάνει τα ταξίδια ασφαλέστερα για τους LGBTQ+ επιβάτες, μετά από μια σειρά περιστατικών.

Το 2020, ένας επιβάτης ισχυρίστηκε ότι τον έδιωξαν από ένα Uber και τον γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο όταν ομοφοβικός οδηγός ανακάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Νωρίτερα εκείνο το έτος, γυναίκα οδηγός απαίτησε από δύο ομοφυλόφιλους επιβάτες να σταματήσουν να φιλιούνται «επειδή [ήταν] Χριστιανή».

Μιλώντας για το περιστατικό της Δευτέρας που κατήγγειλε η Choriza May, κπρόσωπος της Uber είπε στο PinkNews: «Αυτό που περιγράφεται είναι εντελώς απαράδεκτο και το ερευνούμε».

«Η Uber έχει μια πολιτική μηδενικής ανοχής σε κάθε είδους διάκριση και οποιοσδήποτε οδηγός διαπιστωθεί ότι συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να απομακρυνθεί από την πλατφόρμα».