Το τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού δεν θα έχει επιπτώσεις στις επενδυτικές δραστηριότητες της BP στο Αζερμαϊτζάν, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, Τόνι Χέιγουορντ.

Ο Χέιγουορντ επέμεινε στη «σημασία που έχουν για την περιοχή και τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές τα ενεργειακά προγράμματα της BP στο Αζερμπαϊτζάν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, η BP ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πώληση 10 εκατομμυρίων μετοχών της, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το ταμείο αποζημιώσεων ύψους 20 δισ. δολαρίων, το οποίο συνέστησε υπό την πίεση της Ουάσινγκτον. Χθες, η εταιρία ανακοίνωσε, ότι το κόστος ελέγχου της διαρροής πετρελαίου και αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας έχει μέχρι στιγμής υπερβεί τα 3,12 δισ. δολάρια.

Η BP εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στα σημαντικότερα ενεργειακά προγράμματα στο Αζερμπαϊτζάν, συμμετέχοντας σε ποσοστό 34% στην ανάπτυξη των υπεράκτιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων Αζέρι-Γκουνεσλί-Σιράγκ και σε ποσοστό 25,5% στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαζ Ντενίζ. Επιπλέον, είναι η διαχειρίστρια εταιρία του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τμπιλίσι-Τζεϊχάν, με ποσοστό συμμετοχής 33%.

Στην ανακοίνωση της BP δεν γίνεται καμία αναφορά στο Κρατικό Ταμείο Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, τα έσοδα του οποίου προέρχονται από τις πωλήσεις αζέρικου αργού, γεγονός το οποίο καθησυχάζει όσους φοβούνταν ότι η σκληρά δοκιμαζόμενη εταιρία θα ζητούσε από το Ταμείο να αγοράσει μετοχές της.

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε πει, ότι η εταιρία του θα μπορούσε να εξαγοράσει το ποσοστό συμμετοχής της BP στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, αν η BP προχωρούσε σε πώλησή του. Ανάλογο ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και η γαλλική Total.

Η επίσκεψη του Χέιγουορντ στο Μπακού έρχεται μία εβδομάδα μετά από επίσκεψή του στη Μόσχα για να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση Πούτιν για τη δέσμευσή της στις επενδύσεις της στη Ρωσία.