Οι ΗΠΑ μπορεί να εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο μέλη της Γερουσίας ανακοίνωσαν ότι το σώμα δεν βιάζεται να εξετάσει σύντομα τη σχετική πρόταση.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο, όπου σε περίπτωση υιοθέτησής του και κύρωσής του από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το κείμενο θα υποχρεώνει τη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας σύντομων βίντεο, την κινεζική ByteDance, να πουλήσει το TikTok ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του στις ΗΠΑ.

Οι κοινοβουλευτικοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την πρόταση νόμου ανησυχούν για την ενδεχόμενη πρόσβαση των κινεζικών αρχών στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok, όπως και στη δυνατότητα να κάνουν προπαγάνδα μέσω της πλατφόρμας.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών, οι οποίοι διαθέτουν μια μικρή πλειοψηφία με τη στήριξη των ανεξάρτητων γερουσιαστών, αρνήθηκε έως σήμερα να αναφέρει πότε θα συζητηθεί το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, δύο από τις τρεις πιθανές οδούς για την υποβολή της πρότασης στους γερουσιαστές παραμένουν ανοικτές, δηλαδή μια εισαγωγή της πρότασης από τον Τσακ Σούμερ ή μέσω μίας από τις επιτροπές της Γερουσίας, με αυτήν την τελευταία μέθοδο να είναι συχνά η πιο χρονοβόρα.

Αρκετοί γερουσιαστές των δύο κομμάτων έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στο κείμενο και άλλοι περιμένουν.

Το θέμα είναι ευαίσθητο, οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα, καθώς μια απαγόρευση του TikTok θα μπορούσε να απομακρύνει ένα μέρος των νεαρών ψηφοφόρων.