Ένα ανακόντα, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακαλύφθηκε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Ζυγίζει περίπου 200 κιλά, έχει μήκος 8 μέτρα και έλαβε την ονομασία Green Anaconda αλλά είναι γνωστό και ως Giant Anaconda.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το ανακόντα εντοπίστηκε από τον καθηγητή Freek Vonk, παρουσιαστή ντοκιμαντέρ άγριας ζωής.

Παρά το γεγονός ότι το κεφάλι του φιδιού έχει το μέγεθος ενός ανθρώπου, ο καθηγητής δεν φοβήθηκε να έρθει σε επαφή μαζί του και να κολυμπήσουν μαζί.

Μέχρι τώρα, μόνο ένα είδος Green Anaconda – που ονομάζεται επίσης και Giant Anaconda έχει αναγνωριστεί στον Αμαζόνιο. Ωστόσο, το Green Anaconda επιβεβαιώθηκε και ως ξεχωριστό είδος σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Diversity αυτόν τον μήνα.

«Μαζί με άλλους 14 επιστήμονες από εννέα χώρες, ανακαλύψαμε ότι το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο είναι το πράσινο ανακόντα» είπε ο καθηγητής.

Οι ερευνητές έδωσαν στο νέο είδος το λατινικό όνομα Eunectes akayima, που σημαίνει το βόρειο πράσινο ανακόντα. Παρά το γεγονός ότι μόλις ανακαλύφθηκε, οι ερευνητές λένε ότι το νέο είδος απειλείται ήδη. 

«Η περιοχή του Αμαζονίου βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση από την κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών. Πάνω από το ένα πέμπτο του Αμαζονίου έχει ήδη εξαφανιστεί, που είναι πάνω από 30 φορές η έκταση της Ολλανδίας. Η επιβίωση αυτών των εμβληματικών γιγαντιαίων φιδιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος» τόνισε ο Freek Vonk.