Ένα τεράστιο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Γαλλία το οποίο αφορά το Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Εργασίας ‘Ερικ Βερτ αξιωματούχο στο γραφείο του Σαρκοζί.

Το σκάνδαλο αποκάλυψε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart με δημοσίευση του περιεχομένου τηλεφωνικών υποκλοπών ανάμεσα στη βασική μέτοχο της L’oreal Λιλιάν Μπετανκούρ και τον διαχειριστή της περιουσίας της Πατρίς ντε Μεστρ.

Το υλικό- 21 ώρες απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών υποκλοπών- περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε η Μπετανκούρ να αποφύγει την καταβολή φόρων και να χρηματοδοτεί πολιτικούς.

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί έλαβε παράνομη δωρεά 150.000 ευρώ από τη Μπετανκούρ. . Μία λογίστρια, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν για την Μπετανκούρ, δήλωσε σήμερα ότι έδωσε η ίδια τα χρήματα στον υπουργό Εργασίας Ερικ Βερτ.

Ο γαλλικός νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων περιορίζει τις προεκλογικές οικονομικές συνεισφορές από ιδιώτες στα 4.600 ευρώ. Όλες οι ιδιωτικές συνεισφορές σε προεκλογική εκστρατείας που ξεπερνούν το ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλονται με επιταγή ή online και να είναι εμφανής η ταυτότητα του καταθέτη.

Το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί διέψευσε σήμερα Τρίτη δημοσίευμα. Όμως ο εισαγγελέας τώρα σχεδιάζει να ξεκινήσει σχετική έρευνα.