Μόλις 5 δισ. δολάρια χρειάζεται ακόμα ο Τζεφ Μπέζος για να ξεπεράσει τον Έλον Μασκ και να ξαναβρεθεί στην κορυφή της λίστας ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά την άνοδο της μετοχής της Amazon – και την πτώση της Tesla – φέτος.

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon έχει δει μία αύξηση της τάξης των 18 δισ. δολαρίων στον πλούτο του φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Amazon κατά 12% φέτος που έχει στείλει τον Μπέζος στη δεύτερη θέση της λίστας των πλουσίων, με καθαρή αξία 195 δισ. δολαρίων.

Αντίθετα, όπως εξηγεί το Business Insider, η περιουσία του Μασκ έχει μειωθεί κατά 29 δισ. δολάρια και βρίσκεται στα 200 δισ. κυρίως λόγω της πτώσης της μετοχής της Tesla κατά 27%.

Στην πτώση της περιουσίας τος Έλον Μασκ προστίθεται και η αξία 304 εκατ. δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από το μεγάλο πακέτο αποζημίωσης του Μασκ, το οποίο ακυρώθηκε πρόσφατα από δικαστήριο του Delaware.

Έλον Μασκ

Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ότι ο Τζεφ Μπέζος βρίσκεται λιγότερο από 3% πίσω από τον Έλον Μασκ σε καθαρή αξία, και θα μπορούσε σύντομα να τον ξεπεράσει αν η Amazon συνεχίσει να ανεβαίνει ή η Tesla συνεχίσει να υποχωρεί.

Ο Μπέζος κατείχε 988 εκατομμύρια μετοχές, ή σχεδόν το 10% της Amazon, στα τέλη Δεκεμβρίου – ένα μερίδιο αξίας 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας.

O Μασκ κατέχει περίπου 411 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, ποσοστό περίπου 13% της αυτοκινητοβιομηχανίας, αξίας περίπου 73 δισ δολαρίων. Οι συμμετοχές του στη SpaceX, το Twitter και άλλες επιχειρήσεις αποτελούν το υπόλοιπο της περιουσίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon, αξίας 8,5 δισ. δολαρίων, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όπως αποκάλυψε η ετήσια έκθεση της εταιρείας του την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπέζος κατείχε την πρώτη θέση στον δείκτη του Bloomberg από το 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021, όταν η άνοδος της μετοχής της Tesla έφερε την περιουσία του Μασκ σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια μπροστά, στα 194,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

ο τζεφ Μπέζος

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις Big Tech τις τελευταίες ημέρες συνέβαλε στην αναμόρφωση της λίστας των πλουσίων του Bloomberg φέτος.

Η μετοχή της Meta εκτινάχθηκε κατά 20% την Παρασκευή μετά την έκρηξη των κερδών, πριν υποχωρήσει κατά 3% τη Δευτέρα. Η περιουσία του ιδρυτή Μαρκ Ζούκερμπεργκ αυξήθηκε κατά 37 δισ. δολάρια στα 165 δισ. δολάρια στο κλείσιμο της Δευτέρας, κατατάσσοντάς τον στην τέταρτη θέση της λίστας των πλουσίων.

Ο Μπάφετ κέρδισε τους «τύπους της Google»

Εν τω μεταξύ, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ σκαρφάλωσε στην έβδομη θέση, ξεπερνώντας τον συνιδρυτή της Oracle Λάρι Έλισον και τους «τύπους της Google» Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν την Παρασκευή. Τη Δευτέρα ωστόσο υποχώρησε στην ένατη θέση.

Η καθαρή αξία του Έλισον έχει δεχτεί πλήγμα, από τη μείωση της αξίας της συμμετοχής του στην Tesla, και την πτώση της μετοχής της Alphabet κατά 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Berkshire Hathaway του Μπάφετ έχει αυξηθεί κατά περίπου 9% φέτος, καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται. Ο πλούτος του επενδυτή αυξήθηκε κατά περίπου 10 δισ. δολάρια τις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρέχοντος έτους, ενώ η περιουσία του Έλισον αυξήθηκε μόνο κατά περίπου 7 δισ. δολάρια και οι Πέιτζ και Μπριν κέρδισαν περίπου 3 δισ. δολάρια ο καθένας.

Είναι σίγουρα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η καθαρή αξία του Μασκ έχει καταρρεύσει από τα περίπου 340 δισ. δολάρια στο αποκορύφωμά της στα τέλη του 2021 σε περίπου 200 δισ. δολάρια σήμερα. Ωστόσο, η μετοχή της Tesla εξακολουθεί να έχει αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές από τις αρχές του 2020, ενώ οι μετοχές της Amazon έχουν λιγότερο από διπλασιαστεί.