Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είναι, ή μάλλον ήταν, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού μία δικαστική απόφαση απειλεί να πλήξει σφόδρα την περιουσία του. Δικαστής της πολιτείας του Ντέλαγουερ ακύρωσε την Τρίτη το πακέτο αμοιβών του δισεκατομμυριούχου CEO της Tesla ύψους 55 δισ. δολαρίων. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η καθαρή αξία του Μασκ, η οποία εκτιμάται σε περίπου 205 δισ. δολάρια, θα υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα.

Όπως φαίνεται, οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι «άνεμοι» στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των δισεκατομμυριούχων δεν πνέουν πλέον υπέρ του Έλον Μασκ καθώς, ήδη τον έχει ξεπεράσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μάρκας πολυτελών ειδών, LVMH Μπερνάρ Αρνό, ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Αν και ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg εξακολουθεί να έχει τον Μακ στο Νο. 1, ακολουθούμενο από τον Τζέφ Μπέζος, η λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes Real-Time αναφέρει ότι η αλλαγή στις θέσεις έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

THE REAL-TIME BILLIONAIRES LIST

Το χρονικό

Ο Μασκ δεν λαμβάνει μισθό από την Tesla. Το «πακέτο αποζημίωσης» αφορά σε 304 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, σε 12 δόσεις, που συνδέονται με μια σειρά στόχων γύρω από την οικονομική ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, εξηγεί το Business Insider. Όταν το σχέδιο αποζημίωσης τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, η Tesla υποστήριξε ότι το πακέτο αυτό, ήταν απαραίτητο για να διατηρηθεί η εστίαση του Μασκ στην εταιρεία.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του μετόχου της Tesla Ρίτσαρντ Τορνέτα πριν από πέντε χρόνια, o οποίος υποστήριξε ότι η αμοιβή του Μασκ είναι «πέρα από τα όρια της λογικής». Κατηγόρησε επίσης τον δισεκατομμυριούχο ότι είχε αθέμιτη επιρροή στην απόφαση.

Ουσιαστικά τώρα, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του Τορνέτα. Εάν η απόφαση «επικρατήσει» μετά από πιθανή έφεση, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να καταλήξει σε νέο πακέτο αποζημίωσης για τον Μασκ.

Παράλληλα όμως η απόφαση σημαίνει ότι η καθαρή περιουσία του Μασκ θα μειωθεί σε περίπου 154 δισ. δολάρια, ρίχνοντάς τον αρκετές θέσεις χαμηλότερα στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Τι απαντάει ο ίδιος; Με το γνωστό του πνεύμα, ο Μασκ έγραψε σε ανάρτησή στο X: «Ποτέ μην εντάξετε την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ».

Τι έπεται

Δύο δικηγόροι δήλωσαν στο Business Insider ότι η Tesla και ο Μασκ έχουν διάφορες επιλογές για το πώς θα προχωρήσουν. Το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο πληρωμών που να ικανοποιεί όλους, ίσως προσλαμβάνοντας έναν ειδικό διαμεσολαβητή.

Εάν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία εκτός δικαστηρίου, τότε η Tesla πιθανότατα θα ασκήσει έφεση – αλλά ο Μασκ θα ασκήσει κι εκείνος αμέσως τη δική του.