Προς αποκλιμάκωση βρίσκεται η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ Πακιστάν και Ιράν τις τελευταίες μέρες, καθώς η Τεχεράνη είχε εξαπολύσει επιθέσεις στα εδάφη του Ισλαμαμπάντ, με το δεύτερο κράτος να απαντάει με αντίποινα.

Σύμφωνα με το BBC, το Ιράν ανακοίνωσε ότι από τα πλήγματα του Πακιστάν της Πέμπτης σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι σε ένα παραμεθόριο χωριό στην επικράτειά του, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Το Πακιστάν είπε ότι από την ιρανική επίθεση της Τρίτης σκοτώθηκαν δύο παιδιά.

Την Παρασκευή, το Πακιστάν είπε ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι και του Ιρανού ομολόγου του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Τζιλάνι εξέφρασε την ετοιμότητα του Πακιστάν να συνεργαστεί με το Ιράν για όλα τα ζητήματα με βάση το πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Συμφώνησαν επίσης να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Συζητήθηκε επίσης η επιστροφή των πρεσβευτών των δύο χωρών στις πρωτεύουσές τους».

Με βάση με τα ιρανικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμιραμπντολαχιάν είπε: «Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν μας ενδιαφέρουν πολύ και η διμερής συνεργασία είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να εξουδετερώσουμε και να καταστρέψουμε τα στρατόπεδα των τρομοκρατών στο πακιστανικό έδαφος».