Το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση του γάλλου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, με μία σημαντική αλλαγή, αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου παρέμειναν στη θέση τους.

Το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ ανέλαβε ο 38χρονος Στεφάν Σεζουρνέ, επικεφαλής του κόμματος Renaissance του Εμανουέλ Μακρόν και ηγέτης της ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πολύ στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου ήταν σύμβουλος, όπως και ευρωβουλευτής, θα αντικαταστήσει την Κατρίν Κολονά. Ο Σεζουρνέ και ο Ατάλ είχαν συνάψει αστική ένωση, αν και, έχουν πλέον χωρίσει, όπως μεταδίδει το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών με τον νεοδιοριζόμενο πρωθυπουργό Ατάλ είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το 2017. Το Politico αναφέρει ότι Ατάλ και Σεζουρνέ δεν είναι πια μαζί, καθώς χώρισαν πέρυσι, με τον Σεζουρνέ να επιλέγει να κρατά την ιδιωτική ζωή του στο παρασκήνιο όσο περισσότερο μπορεί. Όταν είχε ερωτηθεί από τη «Liberation» για ένα πορτρέτο που ετοίμαζε η εφημερίδα, είχε αρνηθεί να απαντήσει.

Ο πρώτος πρωθυπουργός της Γαλλίας που δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος

Ο Ατάλ είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Σύντροφός του ήταν ο Στεφάν Σεζουρνέ, σύμβουλος του προέδρου, και ένα από τα φαβορί για επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.