Έπειτα από μία σύντομη περίοδο εικασιών, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέπληξε τη Γαλλία, επιλέγοντας ως νέο πρωθυπουργό της χώρας τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος μόλις πρόσφατα είχε αναλάβει το γαλλικό υπουργείο Παιδείας.

Ο Ατάλ, ο οποίος ανέλαβε ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή στα 23 του, ως υπάλληλος του υπουργείου Υγείας, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Παιδί των ελίτ κύκλων του Παρισιού, έρχεται με σημαντική πολιτική εμπειρία παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ο Μακρόν ξεχώρισε την ικανότητά του να εργάζεται, την ευελιξία του να αντιμετωπίζει διαφορετικά μέτωπα και, πάνω απ’ όλα, την ενσυναίσθηση με την κοινωνία, αν και μερικές φορές έχει επικριθεί ότι προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ο πατέρας του, Ιβ, εβραϊκής καταγωγής Τυνήσιος, ο οποίος πέθανε το 2015, ήταν παραγωγός στη Γαλλία, μεταξύ άλλων και του Pedro Almodóvar. Η μητέρα του, Μαρί ντε Κουρίς, καταγόμενη από ελληνορθόδοξη χριστιανική οικογένεια από την Οδησσό της Ουκρανίας, εργαζόταν επίσης σε εταιρεία παραγωγής ταινιών.

Γκαμπριέλ Ατάλ - Εμανουέλ Μακρόν

Ο Ατάλ είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Σύντροφός του είναι ο Στεφάν Σεζουρνέ, σύμβουλος του προέδρου, και ένα από τα φαβορί για επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ακολουθούν 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Ατάλ

  • Υποστηρικτής του Μακρόν αλλά όχι μέλος του στενού κύκλου του προέδρου

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016, για να υποστηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του τότε υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τη διαρκή υποστήριξή του προς τον πρόεδρο, ο Ατάλ δεν έχει ποτέ καταγραφεί στους στενότερους συμμάχους και έμπιστους του Μακρόν, σε αντίθεση με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σ. Λεκορνού και τον πρώην υπουργό Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί, οι οποίοι, επίσης, καταγράφηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για την πιο περιζήτητη θέση της κυβέρνησης.

  • Ειδικός σε θέματα επικοινωνίας με πολιτική αντίληψη

Το βιογραφικό του Ατάλ περιλαμβάνει ένα 10μηνο πέρασμα το 2018 ως εκπρόσωπος του «La République En Marche», του κινήματος υπέρ του Μακρόν, που τώρα είναι γνωστό ως «Αναγέννηση», και δύο χρόνια ως κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 2020 έως το 2022. Η περίοδος αυτή περιλάμβανε την πορεία του Μακρόν για επανεκλογή και την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ατάλ εντυπωσίασε με τις επικοινωνιακές δεξιότητές του.

  • Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός

Ο Ατάλ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Γαλλίας, που είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Το 2018 δημοσιοποίησε τη σχέση του με τον ευρωβουλευτή Στεφάν Σεζουρνέ. Σύμφωνα με το Politico, οι δύο πολιτικοί δεν είναι πλέον μαζί, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει ποτέ δημοσίως τον χωρισμό τους.

  • Υψηλή δημοτικότητα

Ο Ατάλ θεωρείται πλέον ο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, με τα ποσοστά δημοτικότητάς του να εκτοξεύονται τους τελευταίους έξι μήνες.

  • Οι συμφοιτητές του τον είχαν ψηφίσει ήδη για πρόεδρο… πριν από 12 χρόνια

Οι προοπτικές και η δυναμική του Ατάλ είχαν διαφανεί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2012, όταν ήταν φοιτητής. Συμφοιτητές του στο Sciences Po του Παρισιού περιέγραψαν τότε τον Γκαμπριέλ Ατάλ ως τον μελλοντικό πρόεδρο.

  • Θύμα bullying

Ο Ατάλ φοίτησε στο διάσημο ιδιωτικό σχολείο l’Ecole Alsacienne του Παρισιού. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ατάλ είχε δηλώσει πως έπεσε επαναλαμβανόμενα θύμα bullying, κατονομάζοντας μάλιστα ως θύτη τον Χουάν Μπράνκο, πρώην δικηγόρο του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Μπράνκο αρνήθηκε τις κατηγορίες.

  • Ένας πρώην σοσιαλιστής που κέρδισε τον σεβασμό των συντηρητικών

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2006, προτού κλείσει τα 18 του χρόνια, ωστόσο κέρδισε την προσοχή πολιτικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της δεξιάς και έχει χαρακτηριστεί «πολιτικός χαμαιλέοντας» με λίγες σταθερές θέσεις.

Ξεκίνησε τη θητεία του ως υπουργός Παιδείας με την απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια στα σχολεία, μια κίνηση που ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Ερίκ Σιοτί, χαρακτήρισε «θαρραλέα». Ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να ώθησε τον πρώην υπουργό Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την προεδρία το 2027, σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune.

  • Αρνήθηκε να είναι υπουργός Υγείας

Παρά την εμπειρία του από τη συνεργασία με την πρώην υπουργό Υγείας, Μαρισόλ Τουρέν, και τη διαχείριση της επικοινωνίας της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, ο Ατάλ απέρριψε την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Υγείας κατά τον μίνι ανασχηματισμό του περασμένου καλοκαιριού.

  • Φοίτησε σε ιδιωτικά σχολεία

Μετά τον διορισμό του ως υπουργός Παιδείας, ο Ατάλ επικρίθηκε από ορισμένους πολιτικούς του αντιπάλους, επειδή είχε φοιτήσει αποκλειστικά σε ιδιωτικά σχολεία κατά την παιδική του ηλικία. Αν και αναγνώρισε ότι ήταν «τυχερός», ο Ατάλ τόνισε επίσης τις «δυσκολίες» που πέρασε, περιγράφοντας ως παράδειγμα το διαζύγιο των γονιών του.

  • Μικτό θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο

Ο πατέρας του Ατάλ, Ιβ, ήταν εβραϊκής καταγωγής από την Τυνησία και μέρος της οικογένειάς του απελάθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τη «Le Monde», ωστόσο μεγάλωσε ως Ορθόδοξος Χριστιανός από τη μητέρα του, Μαρί ντε Κουρίς, η οποία έχει καταγωγή από την Ουκρανία.

  • Η συνεργασία με τη Μπριζίτ Μακρόν

Ως υπουργός Παιδείας, ο Ατάλ συνεργάστηκε με τη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, η οποία είναι πρώην δασκάλα. Στο επίκεντρο της συνεργασίας τους βρέθηκε κυρίως η εξάλειψη του εκφοβισμού στα σχολεία και η πρώτη κυρία της Γαλλίας υποστήριξε ορισμένες από τις πολιτικές προτάσεις του υπουργού.