Ο Γκαμπριέλ Ατάλ γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, με τον Εμάνουελ Μακρόν να δίνει στον 34χρονο – μέχρι πρότινος υπουργό Παιδείας- το χρίσμα του πρωθυπουργού, σε μία προσπάθεια να δώσει πνοή στη δεύτερη θητεία του ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ατάλ, στενός σύμμαχος του Μακρόν, που έγινε γνωστός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, θα αντικαταστήσει την απερχόμενη πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση αυτή δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε κάποια σημαντική πολιτική αλλαγή, αλλά σηματοδοτεί την επιθυμία του Μακρόν να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους για το συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση και να βελτιώσει τις πιθανότητες του κεντρώου κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο Μακρόν βρίσκεται πίσω από το κόμμα της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν κατά περίπου 8 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Who is who

O Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, γνωστός ως ένας υπουργός, που αισθάνεται άνετα στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στο κοινοβούλιο.

Στον προηγούμενο ανασχηματισμό, τον περασμένο Ιούλιο, ο Ατάλ αντικατέστησε τον 57χρονο Παπ Ντιαγέ στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Γκαμπριέλ Ατάλ

Στα 34 του χρόνια, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, ξεπερνώντας ακόμη και τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος ήταν 37 ετών όταν διορίστηκε από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984.

Μάλιστα αν προσθέσει κάποιος την ηλικία του Ατάλ και του Μακρόν έχουν μάζι σχεδόν τα χρόνια του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Ατάλ εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα όταν ήταν 17 ετών.

Κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ατάλ αποτέλεσε μέρος μίας ομάδας νέων ατόμων που επιλέχθηκαν για να συμβουλεύσουν και να υποστηρίξουν τον εξίσου νεαρό Γάλλο ηγέτη.

Ως υπουργός Παιδείας, χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο έξυπνους υπουργούς του Μακρόν. Η πρώτη κίνησή του πέρυσι, μετά τον διορισμό του ήταν να απαγορεύσει τη μουσουλμανική αμπάγια στα κρατικά σχολεία, κερδίζοντας δημοτικότητα μεταξύ πολλών συντηρητικών ψηφοφόρων, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από την Αριστερά.

Εκτός από νεότερος πρωθυπουργός είναι και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος.