Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του μακελάρη της Πράγας και πρόκειται για τον 24χρονο φοιτητή David Kozak που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο που άνοιξε πυρ και είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονήσει τουλάχιστον 15 άτομα, ενώ υπάρχουν το λιγότερο 24 τραυματίες, εκ των οποίων οι εννιά σε σοβαρή κατάσταση.

Αναρτήσεις στο Twitter που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, αναφέρουν ότι διατηρούσε διαδικτυακό ημερολόγιο στην πλατφόρμα Telegram και εκεί έγραφε ότι ονειρεύεται να κάνει μακελειό. Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία σε Ρώσο μακελάρη του 2021, ενώ ευχαρίστησε μια γυναίκα με το όνομα Alina Afanaskina.

Εντούτοις, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κόσμος ενδάρυνε τις σκέψεις του, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι διαδικτυακές αναφορές.

Ο 24χρονος φοιτητής David Kozak που ταυτοποιήθηκε ως ο μακελάρης της Πράγας

Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμπλέκεται σε δολοφονία ενός ατόμου που έγινε ώρες πριν το μακελειό και ορισμένοι λένε ότι σκότωσε τον πατέρα του. Οι έρευνες όμως είναι σε εξέλιξη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Η στιγμή που ανοίγει πυρ

Ακολουθεί απόσπασμα από το διαδικτυακό ημερολόγιο που φέρεται να διατηρούσε:

«Αφήστε με να παρουσιάσω τον εαυτό μου. Ονομάζομαι David.

Πάντα ήθελα να κάνω μακελειό σε σχολείο και μετά να αυτοκτονήσω. Ευχαριστώ την Alina Afanaskina για την πολύτιμη βοήθεια της.

Πάντα ήθελα να σκοτώσω, νόμιζα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον…Όταν ο Ilnaz πυροβόλησε (σ.σ. Ρώσος μακελάρης του 2021 για επίθεση στο Καζάν), αντιλήφθηκα ότι είναι καλύτερο να δολοφονήσω μαζικά άτομα, από το να σκοτώνω μεμονωμένα. Έκατσα… Περίμενα… Ονειρευόμουν… Το ήθελα… αλλά η Alina έφτασε πάνω στην ώρα. Ήρθε σαν να ήταν θεόσταλτη».

Το χρονικό

Το απόγευμα της Πέμπτης (21/12) ο 24χρονος άνοιξε πυρ σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ανέφεραν πως ο δράστης αυτοκτόνησε.

«Όλο το κτίριο εκκενώνεται αυτήν τη στιγμή και υπάρχουν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο», ανέφερε η αστυνομία.

Ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίριά του Πανεπιστημίου. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα», ανέφερε το email.

Οδύνη στην Τσεχία

Το μακελειό στην Πράγμα χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη επίθεση στην χώρα και ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση ενόπλου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

Επίσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέστειλε μήνυμα στον Τσέχο ομόλογό της, με το οποίο εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι «βρίσκεται στο πλευρό τον τραυματιών και όλων των κατοίκων της Τσεχίας».

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καταδικάζει για μια ακόμη φορά, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας και φανατισμού και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει χρέος να αντιδράσει και να ενισχύσει κάθε χρήσιμο μέσο, ώστε να εγγυηθεί την ύψιστη ασφάλεια των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε σήμερα τη θλίψη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς που «έπληξε σκληρά τον τσεχικό λαό».

«Μίλησα με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, και του εκφράζω προσωπικά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και, δεν έχω καμία αμφιβολία, εκ μέρους όλων μας, την υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου», δήλωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Φωτογραφίες του Associated Press από το μακελειό στην Πράγα: