Με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την Ουκρανία να έχει μπλοκαριστεί, τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βγαίνει κερδισμένος από τον πόλεμο φθόρας και τον χρόνο για να τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τελειώνει, ένα από τα πιο εξειδικευμένα και δημοφιλή think tank για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Institute for the Study of War (ISW) με έδρα την Ουάσιγκτον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Μια νίκη της Ρωσίας θα σηματοδοτήσει κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ήττα Ουκρανίας», προειδοποιούν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως θα έδινε στην Κίνα το πράσινο φως να αναδείξει τη δύναμή της έναντι των εξασθενημένων ΗΠΑ και «θα στοίχιζε στους αμερικανούς φορολογούμενους ένα “αστρονομικό” κόστος, για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών».

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του ISW, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να μετακινήσουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, μια κίνηση που εκτός από δαπανηρή θα σημαίνει πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να μοιράσει την προσοχή της μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, όπου καλείται να αντιμετωπίσει την επεκτατική στρατηγική της Κίνας. «Και αυτό θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται η ρωσική απειλή, ενδεχομένως δηλαδή και επ’ αόριστον».

Οι ΗΠΑ, σημειώνουν οι αναλυτές, «έχουν πολύ υψηλότερο μερίδιο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από όσο νομίζουν οι περισσότεροι». Εάν η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία τερματιστεί ξαφνικά, όπως υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, αυτό «θα οδηγούσε πιθανότατα – αργά ή γρήγορα – στην κατάρρευση της Ουκρανίας να συγκρατήσει τον ρωσικό στρατό» και τελικά «θα επιτρέψει στον Πούτιν ακόμη και να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας».

Κατά τους εμπειρογνώμονες του ISW, ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν είναι καθόλου αδύνατο εάν διακοπεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και εάν η Ευρώπη ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα. Η υποστήριξη της Ουκρανίας για να διατηρήσει τις γραμμές της κατά των ρωσικών δυνάμεων «είναι πολύ πιο συμφέρουσα και φθηνότερη» για τις ΗΠΑ σε σύγκριση με το κόστος που θα προκληθεί εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, σημειώνουν.

Συνεχίζοντας αναφέρουν πως η δέσμευση αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να υποβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην κινεζική επιθετικότητα κατά της Ταϊβάν, πόσο μάλλον όταν η αποτρεπτική ισχύς των ΗΠΑ στην Ασία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αεροσκάφη stealth που θα χρειάζεται πλέον να στρατοπεδεύσουν στην Ευρώπη.

«Το κόστος αυτών των αμυντικών μέτρων θα ήταν αστρονομικό και πιθανότατα θα συνοδευόταν από μια περίοδο πολύ υψηλού κινδύνου, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον χειρισμό ενός ταυτόχρονου κινδύνου και από τη Ρωσία και από την Κίνα».

Οι ακόλουθοι χάρτες του ISW απεικονίζουν τέσσερις στρατιωτικές καταστάσεις που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία:

Πριν από τον Φεβρουάριο του 2022

Οι Ρωσικές και οι Νατοϊκές θέσεις

Η Ρωσική αντιαεροπορική άμυνα

Τρέχουσα κατάσταση, Δεκέμβριο του 2023

Οι Ρωσικές και οι Νατοϊκές θέσεις

Υποθετική κατάσταση εάν η Ρωσία καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία

Οι Ρωσικές και οι Νατοϊκές θέσεις

Η Ρωσική αντιαεροπορική άμυνα

Υποθετική κατάσταση μιας καθολικής Ουκρανικής νίκης

Οι Ρωσικές και οι Νατοϊκές θέσεις

Η Ρωσική αντιαεροπορική άμυνα