Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την Τρίτη τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διασώσει το πακέτο βοήθειας περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν τον προέτρεψε «να μην τα παρατήσει», λέγοντας πως «θα παραμείνουμε στο πλευρό σας». Το κακό για τους δύο ηγέτες είναι πως η τελική απόφαση δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές τους προθέσεις.

Η έγκριση του πακέτου πρέπει να περάσει από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη δεύτερη την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ήδη έχουν μπλοκάρει τη χορήγηση νέας βοήθειας και φαίνεται πως δεν πείστηκαν από τα όσα άκουσαν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ήταν η τρίτη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 2022. Η παρουσία του τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συνοδευτεί από επαίνους και θερμές δηλώσεις υποστήριξης, όμως αυτή τη φορά η κατάσταση ήταν διαφορετική. Απαντώντας στις παθιασμένες εκκλήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για χρηματοδότηση, οι Ρεπουμπλικάνοι, επί της ουσίας, διεμήνυσαν πως οι προκλήσεις του δεν είναι στο επίκεντρό τους, όπως αναφέρει η New York Times.

«Ακούμε ξανά από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά δεν έχουμε ακούσει ακόμη από τον πρόεδρό μας για τα σύνορα, τα σύνορά μας», δήλωσε ο Έρικ Σμιτ, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι, μια επισήμανση που αφορά στη διαμάχη επί του προϋπολογισμού σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό και μια σειρά αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική, ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ο επίσης ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έδωσε μια άλλη διάσταση. «Αυτό που φαίνεται να ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια χωρίς κατάλληλη εποπτεία, χωρίς σαφή στρατηγική για να κερδίσουμε και χωρίς καμία από τις απαντήσεις που πιστεύω ότι οφείλονται στον αμερικανικό λαό», τόνισε μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Οι δηλώσεις των δύο στελεχών των Ρεπουμπλικανών αντανακλούν και τις θέσεις του κόμματος. Σχετικά με το ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την αναζήτηση ενός κοινού τόπου. Μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν αποδώσει και ο χρόνος τρέχει.

Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος υπογραμμίζουν πως εάν οι Ρεπουμπλικανοί αναζητούσαν πραγματικά μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί η «χρυσή τομή», ωστόσο όπως υπογράμμισε ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσακ Σάμερ, «δυστυχώς αυτό που φαίνεται είναι πως πρόκειται απλώς για δικαιολογίες. Αυτό που θέλει η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων είναι να σκοτώσουν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία και ποτέ δεν είχαν καμία πρόθεση να την περάσουν».

«Όλοι θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία. Απλώς δεν το βλέπω στα χαρτιά», τόνισε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ενώ οι Δημοκρατικοί κατηγορούν την αντιπολίτευση πως με τη στάση της βοηθάει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί μια νίκη στον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν δεν εγκριθεί το αίτημα για βοήθεια. «Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να προσφέρουν υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Πρέπει να του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος».

Η πόλωση στις ΗΠΑ για κεντρικά ζητήματα, όπως οι δημόσιες δαπάνες, η κατάσταση της οικονομίας, η υποστήριξη στην Ουκρανία και οι αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, εντείνεται ενόψει και των προεδρικών εκλογών το 2024.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι μισοί αμερικανοί ψηφοφόροι εκτιμούν πως οι ΗΠΑ ξοδεύουν «υπερβολικά πολλά» ως βοήθεια προς την Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Global Strategy Group και North Star Opinion Research στις αρχές Δεκεμβρίου για λογαριασμό των Financial Times, το 48% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «υπερβολικά πολλά» σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Στον αντίποδα το 27% υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον ξοδεύει το «σωστό ποσό» και ένα 11% που δηλώνει πως η αμερικανική ηγεσία θα έπρεπε να ξοδεύει ακόμη περισσότερα.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων το 65% λέει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά για την Ουκρανία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32% στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Αξιολογώντας τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης, οι αναλυτές βλέπουν «εμπόδια» για τον Λευκό Οίκο να περάσει το νέο πακέτο βοήθειας και σημαντικά ρήγματα στην αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία. Νομοθέτες μιλούν πλέον ανοιχτά για την πιθανότητα να φύγουν από την Ουάσιγκτον για τις διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς να έχει εγκριθεί η χορήγηση βοήθειας για την Ουκρανία.