Την παράταση της κράτησης του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς αποφάσισε το δικαστήριο της Μόσχας. Όπως ανακοινώθηκε, πρέπει να παραμείνει στη φυλακή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ (Αικατερινούπολη), στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου.

Έκτοτε κρατείται στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) για την κράτηση των φυλακισμένων σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης.

Ο έγκριτος 31χρονος δημοσιογράφος, που έχει εργασθεί ως ανταποκριτής στη Μόσχα και για το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κατηγορείται για κατασκοπεία, που επισείει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσινγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του.

O Έβαν Γκέρσκοβιτς

Η Μόσχα δεν έχει ποτέ ως τώρα στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες αυτές ούτε έχει παρουσιάσει αποδείξεις και το σύνολο της διαδικασίας έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ορισθεί η ημερομηνία της δίκης του.

Η σύλληψή του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters, εντάσσεται στη συγκυρία της οξείας διπλωματικής έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φυλάκιση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές δεν έχει προηγούμενο από την σοβιετική εποχή.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει πολλούς αμερικανούς πολίτες που καταδικάσθηκαν με βαριές ποινές.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως μέσον για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.