Την έφεση του αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς κατά της παράτασης της προσωρινής του κράτησης απέρριψε την Τρίτη (10/10) το δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας. Έτσι αποφάσισε να διατηρήσει την απόφαση του ο δημοσιογράφος να παραμείνει στη φυλακή μέχρι τουλάχιστον τις 30 Νοεμβρίου.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια, στις 29 Μαρτίου.

Έκτοτε κρατείται στην φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) για την κράτηση των φυλακισμένων σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης.

Ο έγκριτος 31χρονος δημοσιογράφος, που έχει εργασθεί ως ανταποκριτής στη Μόσχα και για το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατηγορείται για κατασκοπεία, που επισείει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Απορρίπτει τις κατηγορίες, όπως και η Ουάσινγκτον, η εφημερίδα του, το περιβάλλον του και η οικογένειά του.

Η Μόσχα δεν έχει ποτέ ως τώρα στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες αυτές, ούτε έχει παρουσιάσει αποδείξεις και το σύνολο της διαδικασίας έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ορισθεί ημερομηνία της δίκης του.

Η σύλληψή του εντάσσεται στην συγκυρία της οξείας διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φυλάκιση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές δεν έχει προηγούμενο από την σοβιετική εποχή.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει πολλούς αμερικανούς πολίτες που καταδικάσθηκαν σε βαριές ποινές.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως μέσον για την ανταλλαγή τους με Ρώσους που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.