Παραδόθηκαν σύμφωνα με το Κατάρ οι κατάλογοι με τους αμάχους τους οποίους θα απελευθερώσει η Χαμάς, ώστε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής η εκεχειρία.

Η πρώτη εκεχειρία μετά από επτά εβδομάδες πολέμου θα γίνει στο έδαφος ανταλλαγής αμάχων αιχμαλώτων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Χαμάς έχει δεσμευτεί να παραδώσει 50 γυναίκες και παιδιά που αιχμαλώτισε κατά τη διάρκεια της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί θα αφήσουν ελεύθερους 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που παραμένουν στις φυλακές τους.

Γιατί καθυστέρησε η κατάπαυση του πυρός

Στον «πάγο» μπήκε η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και ανταλλαγή ομήρων. Η συμφωνία αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα το πρωί, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει και το Ισραήλ συνέχιζε κανονικά τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», είπε ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Τσάχι Χανέγκμπι, τονίζοντας παράλληλα πως η έναρξη της απελευθέρωσης ορισμένων ομήρων δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή».

«Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει απελευθέρωση αύριο (σ.σ. σήμερα) εκτός από τα μέσα ενημέρωσης. Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προβλέπεται απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή, λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ομήρων», ανέφερε το ισραηλινό κρατικό κανάλι Kan επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μπενιαμίν Νετανιάχου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα σταματήσει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα και η εφαρμογή της συμφωνίας θα αναβληθεί για τουλάχιστον μία μέρα, έως την Παρασκευή, διότι η Χαμάς δεν έχει παραδώσει ακόμη στις ισραηλινές αρχές τη λίστα με τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ασάφειες στη συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε διότι οι όροι κατάπαυσης του πυρός φαίνονταν να μην καλύπτουν πλήρως και τις δύο πλευρές, καθώς λείπουν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται όταν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο, το Κατάρ που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, δεν έχει επικυρώσει ακόμη το κείμενο της συμφωνίας. «Διαφωνίες της τελευταίας στιγμής μάς αναγκάζουν να αναβάλουμε τα πάντα για την Παρασκευή», αναφέρει εκπρόσωπος του Κατάρ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον, από την πλευρά της, δήλωσε αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί αύριο καθώς γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών για την απελευθέρωση των ομήρων. Η συμφωνία, που «κλείδωσε» την 47η μέρα του πολέμου, με κεντρικούς διαμεσολαβητές την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, προβλέπει επίσης το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση τραυματιών και εκτοπισμένων Παλαιστίνιων αμάχων και τη διέλευση τουλάχιστον 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ υπάρχει περιθώριο επέκτασής της με την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει ομήρους, κερδίζοντας περισσότερες ημέρες εκεχειρίας.

Συγκέντρωση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ

Κομμένη στα δύο η Γάζα

Βομβαρδισμοί στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις στρατού/IDF ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τη συμφωνία για την επιστροφή μέρους των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και τη συνακόλουθη κατάπαυση του πυρός, αλλά τονίζουν ότι μέχρι τότε έχουν εντολές να συνεχίσουν βάσει επιχειρησιακού σχεδίου. Συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στη διατήρηση του αποκλεισμού του βόρειου από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και στην αποτροπή της επιστροφής μελών της Χαμάς στα βόρεια.

Ο στρατός έχει εξοπλισμό καταστολής κατά μήκους του ποταμού της Γάζας, σε περίπτωση που ομάδες κατοίκων από το βόρειο τμήμα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η απόφαση για το αν θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εντός των νοσοκομείων ή σε άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις θα ληφθεί λίγο πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας, σημειώνουν πηγές των IDF.

Ενόσω, λοιπόν, διεξάγονταν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξαπέλυσε 300 αεροπορικές επιδρομές, χθες, ενώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς τα ισραηλινά εδάφη από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ισραηλινά πλήγματα στις βόρειες περιοχές καθώς και στη πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας, όπου πολλοί άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.