«Ο Μπάιντεν σκοντάφτει στη σκηνή και μουρμουρίζει στις ομιλίες», είναι μερικά επιχειρήματα του Ντόναλντ Τραμπ για να αποδομήσει την ηλικία του 80χρονου Αμερικανού προέδρου, παρότι εκείνος είναι μικρότερος κατά τρία χρόνια. Αυτή η στρατηγική πέτυχε, γιατί οι γκάφες του «γέρο-Τζο» έγιναν το αγαπημένο θέμα των αμερικανικών ΜΜΕ, όμως τώρα γυρίζει «μπούμερανγκ».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που θα αναδείξει τους υποψήφιους των δύο κομμάτων, οι Ρεπουμπλικανοί «αδειάζουν» τον πρώην ηγέτη τους, παρά τις νέες ψήφους και το έρεισμα που έχει στη κοινωνία, σε αντίθεση με άλλα πρόσωπα, αναφέρει το Business Insider.

Χαρακτηριστικά, το επιτελείο του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις -και νυν Ρεπουμπλικανού υποψηφίου- έβγαλε στη φόρα τις τελευταίες γκάφες του Τραμπ. Πριν από ένα μήνα αποκάλεσε τον Βίκτορ Όρμπαν «πρόεδρο της Τουρκίας» και σε πρόσφατη ομιλία στο Νιου Χαμσάιρ είπε τον Ομπάμα «πρόεδρο των ΗΠΑ».

Μάλιστα, σχολιάζοντας την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δυσκολεύτηκε να προφέρει το όνομα της οργάνωσης, ενώ έκανε ένα παράξενο σχόλιο, θέλοντας να πει ότι η λέξη «ΗΠΑ» -στα αγγλικά US- περιέχει το «εμείς».

Ο Ρον Ντεσάντις και ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ρον Ντε Σάντις και ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση με θέμα τα μέτρα κατά του κορονοϊού

«Δεν ξέρει ποιοι είναι οι σύμμαχοι μας»

Τους τελευταίους μήνες ο Τραμπ δέχεται έντονη κριτική και κυρίως από τους Δημοκρατικούς, τόσο για την υπόθεση με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, όσο και με την φοροδιαφυγή στις επιχειρήσεις του. Όμως το ζήτημα της ηλικίας, έχουν αγγίξει μόνο άτομα από τον κύκλο του ή το κόμμα του.

Η 51χρονη Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ την περίοδο κυβέρνησης Τραμπ και πρώην Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνα, τον επέκρινε πρόσφατα μιλώντας σε εκδήλωση Εβραίων επιχειρηματιών. «Ο Τραμπ μίλησε θετικά για τους ηγέτες της Κίνας και της Βόρειας Κορέας… Μάλλον δεν γνωρίζει ακόμη ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ», είπε εν μέσω αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Νίκι Χέιλι
Η Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνα

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως των New York Times, δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται οριακά του Μπάιντεν σε αρκετές Πολιτείες. Όμως φανερώνουν και δυσπιστία των Αμερικανών στον ισχυρισμό πως ο τωρινός πρόεδρος έχει «έλλειψη αντίληψης λόγω ηλικίας».

Αντιθέτως, η συγκεκριμένη κατηγορία αρχίζει να απασχολεί τον Τραμπ, ειδικά όσο εξαπολύεται από μέλη του κόμματος του και όχι από τους παραδοσιακούς αντιπάλους, δηλαδή τους Δημοκρατικούς. Πλέον, αρχίζει να βρίσκεται στη θέση που πρέπει να αποδείξει πως διαθέτει τα νοητικά προσόντα για τη θέση του προέδρου, αφού η κατηγορία που εξαπέλυσε, στρέφεται εναντίον του με το πέρας του χρόνου.