Μια χειροβομβίδα που δόθηκε ως δώρο γενεθλίων σκότωσε στενό συνεργάτη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Βάλερι Ζαλούζνι. Ο ταγματάρχης Γενάντι Τσαστιακόφ, 39 ετών, είχε επιστρέψει στο διαμέρισμά του με δώρα από τους συναδέλφους του και τα άνοιγε με τον γιο του όταν εξερράγη η χειροβομβίδα.

Ο ταγματάρχης σκοτώθηκε και ο 13χρονος γιος του τραυματίστηκε σοβαρά.

Η έκρηξη χαρακτηρίστηκε αρχικά ως «τραγικό ατύχημα» και ο υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο απηύθυνε έκκληση στο κοινό να περιμένει το αποτέλεσμα της επίσημης έρευνας. Η αστυνομία δήλωσε ότι η έκρηξη στο διαμέρισμα της οικογένειας στα δυτικά προάστια του Κιέβου ήταν «αποτέλεσμα απρόσεκτου χειρισμού πυρομαχικών».

Σύντομα όμως προέκυψε ότι στο διαμέρισμα είχαν βρεθεί άλλες πέντε χειροβομβίδες. Ο Κλιμένκο δήλωσε ότι ήταν δώρο από συνάδελφό του στο στρατό, σύμφωνα με το BBC.

Φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος έδειχναν άλλες χειροβομβίδες στο πάτωμα του διαμερίσματος, μαζί με άλλες σακούλες με δώρα. Ο ταγματάρχης είχε προφανώς φέρει τις χειροβομβίδες στο σπίτι σε μια τσάντα μαζί με ένα μπουκάλι ουίσκι.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Ukrayinska Pravda το μπουκάλι ήταν μαζί με ποτήρια στο σχήμα χειροβομβίδας και η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο 39χρονος αξιωματικός άνοιξε τη σακούλα.

Άλλη πηγή ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ότι ο συνάδελφος που φέρεται να του έδωσε τη σακούλα του είπε «είναι δύσκολο να σου κάνω έκπληξη, γι’ αυτό σου δίνω χειροβομβίδες και ένα μπουκάλι με καλό ουίσκι».