Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Richard Roundtree, γνωστός για τον ρόλο του ως John Shaft στην ομώνυμη ταινία. Η ερμηνεία του Roundtree στον ρόλο του έξυπνου ιδιωτικού ντετέκτιβ, του πρώτου μαύρου ήρωα της μεγάλης οθόνης, τού έδωσε την υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα Νέου Σταρ, το 1972, ενώ το πασίγνωστο, πλέον, soundtrack της ταινίας από τον Isaac Hayes κέρδισε την ίδια χρονιά το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής.

«Ο Shaft ήταν ένας από τους πρώτους μαύρους χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης που ανήκε στον εαυτό του και δεν υποκλίνονταν σε κανέναν, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος. Τα παιδιά από το γκέτο της Νέας Υόρκης πήγαιναν στο κέντρο της πόλης για να δουν τον ήρωα τους, έναν μαύρο άνδρα που εμφανιζόταν στην οθόνη, για τον οποίον δεν ντρέπονταν» γράφει το Hollywood Reporter.

Ο Shaft δημιούργησε το κινηματογραφικό είδος Blaxploitation, που επηρέασε σκηνοθέτες όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο, και το οποίο έχει πρωταγωνιστές και συνεργεία Αφροαμερικανούς που υποδύονται στερεοτυπικές ιδιότητες της εποχής (ανθρώπους του υπόκοσμου) ή είναι ντετέκτιβ και τα βάζουν με το κατεστημένο και τα εγκλήματα λευκών. Η ταινία βασίστηκε σε μυθιστόρημα της δεκαετίας του ΄70, όπου όμως ο ήρωας ήταν λευκός. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης Gordon Parks επέμεινε να περάσει από οντισιόν τον Roundtree που είχε εντοπίσει σε μία ανοιχτή για το κοινό διαδικασία ακρόασης.

«Το έργο και η καριέρα του Ρίτσαρντ λειτούργησαν ως “σταθμός” για τους Αφροαμερικανούς πρωταγωνιστές στον κινηματογράφο. Ο αντίκτυπος που είχε στη βιομηχανία του θεάματος δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο μάνατζέρ του, Πάτρικ ΜακΜιν, στο Variety.

Φιλμογραφία

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1942, στο New Rochelle της Νέας Υόρκης, ο Richard Roundtree εγκατέλειψε το κολέγιο (είχε εξασφαλίσει πλήρη υποτροφία, ως παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου) για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Σε ηλικία 28 ετών πήρε τον ρόλο του John Shaft. Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία αποφέροντας στην εταιρεία παραγωγής MGM κέρδη άνω των 12 εκατομμυρίων από πωλήσεις εισιτηρίων, την ώρα που η παραγωγή της είχε στοιχήσει 500.000 δολάρια.

O Roundtree πρωταγωνίστησε επίσης σε ταινίες καταστροφής όπως το Earthquake, ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο θεατρικός Peter O’Toole στο Man Friday, και ο Burt Reynoldsστο City Heat, ενώ έπαιξε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως το Roots, το Magnum P.I, The Love Boat, το Fresh Prince of Bel Air και το Desperate Housewives.

Η μάχη με τον καρκίνο

Ο Richard Roundtree είχε υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή και χημειοθεραπεία όταν το 1993 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, ενώ αργότερα διαγνώσθηκε με καρκίνο στο πάγκρεας, ο οποίος έμελλε να του στοιχήσει τη ζωή σήμερα.

Παντρεύτηκε δύο φορές, άλλες τόσες χώρισε και ήταν πατέρας πέντε παιδιών.

Το βρεβευμένο με Όσκαρ τραγούδι της ταινίας: