Μια νεαρή τρανς μαθήτρια άφησε το σχολικό της συμβούλιο έκπληκτo αφού μοιράστηκε την ιστορία της, σε μια προσπάθεια να «κάνει ειρήνη» με τη ρητορική κατά των LGBTQ+ που σαρώνει τις ΗΠΑ.

Η εντεκάχρονη Άλισον, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Pink News ανέβηκε στο βάθρο της Σχολικής Περιφέρειας του Τζόρνταν, στη Γιούτα, για να πει την ιστορία της ζητώντας «χώρο» και «αποδοχή» ως τρανς κορίτσι.

Η Γιούτα είναι μία από τις πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ που έχει εισαγάγει νομοθεσία κατά των τρανς και κατά των LGBTQ+ φέτος.

Τον Ιανουάριο, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Spencer Cox εισήγαγε μια πολιτική που απαγορεύει την υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο για τρανς άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Παρόμοια με εκείνα που εγκρίθηκαν στο Αρκάνσας και την Αλαμπάμα, η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφική και επικίνδυνη παραβίαση των δικαιωμάτων» των κατοίκων της Γιούτα από την American Civil Liberties Union LGBTQ & HIV Project.

Την Άλισον παρουσίασε στο συμβούλιο της σχολικής περιφέρειας ο πατέρας της, ο οποίος είπε: «Αν την ήξερες όλη της τη ζωή, ξέρεις ότι αυτή ήταν πάντα».

Στη συνέχεια ακολούθησε μια συγκινητική ομιλία που άφησε όλο το σχολικό συμβούλιο σε σιωπή.

«Είμαι η Άλισον και τον έγραψα στον ελεύθερο χρόνο μου. Σας χαιρετώ πατέρες, κόρες, μητέρες και όλους τους υπόλοιπους που ήρθαν εδώ σήμερα με φόβο, θυμό και σύγχυση», ξεκίνησε τον λόγο της.

«Ήρθα εδώ όχι για να πολεμήσω, αλλά για να κάνω ειρήνη. Πώς θα το κάνω αυτό; Θα πω μια ιστορία – μια αυτοβιογραφία, αν θέλετε.

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα επέλεγα φορέματα, μακιγιάζ, περούκες και κούκλες. Η πρώτη μου αποκριάτικη στολή ήταν μια νύφη βαμπίρ ζόμπι. Τόσο περίεργο, σωστά; Ποιος το σκέφτεται αυτό;

Λοιπόν, το έκανα. Θυμάμαι το πρώτο φόρεμα που φόρεσα ήταν ένα όμορφο λευκό φόρεμα. Όταν το φόρεσα, ένιωθα ιδιαίτερη. Ήταν το καλύτερο συναίσθημα. Το συναίσθημα ήταν κάτι σαν μαγεία.

Όταν η τρυφερή μαμά μου έκανε για πρώτη φορά σγουρά τα μαλλιά μου και κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, ήθελα να κλάψω γιατί δεν έβλεπα το άτομο που έπρεπε να είμαι, αλλά το άτομο που είμαι. Γιατί όταν φαντάζομαι τον εαυτό μου ως ενήλικο άνθρωπο, βλέπω μια γυναίκα να χορεύει με λευκό φόρεμα σε ένα λιβάδι με λουλούδια.

Και όταν το βλέπω αυτό, ξέρω ότι αυτή είμαι. Θέλω απλώς τον χώρο μου και την αποδοχή να είμαι ο εαυτός μου», πρόσθεσε.

Στο τέλος της ομιλίας, ο μπαμπάς της Άλισον μίλησε επίσης για τις εμπειρίες της ως τρανς 11χρονη στις ΗΠΑ.

«Κάθε μέρα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της» είπε και πρόσθεσε: «Βιώνει κακοποιητική συμπεριφορά, σχεδόν κάθε μέρα και με ρωτά “μπαμπά, γιατί πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα”;».

Διάφορα νομοσχέδια κατά των τρανς ετοιμάζονται, συμπεριλαμβανομένου ενός εθνικού νομοσχεδίου γονικών δικαιωμάτων που ονομάστηκε Parental Bill of Rights και έφτασε στη Γερουσία τον Μάρτιο.

Εάν γίνει νόμος, θα πρέπει τα σχολεία των ΗΠΑ, να απαιτούν τη συναίνεση των γονέων τρανς μαθητών πριν αλλάξουν τους δείκτες φύλου στα σχολικά έγγραφα. Όποια σχολεία δεν τηρούν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, θα τους κόβεται η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Παράλληλα, τον Απρίλιο ψηφίστηκε μία τροπολογία στον νόμο «Don’t Say Gay», με την οποία ενισχύονται περαιτέρω οι περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο τα σχολεία διδάσκουν θέματα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η τροπολογία ουσιαστικά απαγόρευσε τις συζητήσεις για την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στα δημόσια σχολεία μέχρι την όγδοη τάξη.