Κάθε χρόνο εκατοντάδες από τα πιο ταλαντούχα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου κάνουν ακρόαση σε μια από τις μεγάλες επαγγελματικές σχολές μπαλέτου. Μόνο οι καλύτεροι επιλέγονται και περήφανοι γονείς παραδίδουν τα παιδιά τους, μόλις 11 ετών, για να ζήσουν και να εκπαιδευτούν στα σχολεία χορού προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Η Σχολή Βασιλικού Μπαλέτου στο Λονδίνο είναι μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο και «βγάλει» χορευτές, όπως οι Dame Margot Fonteyn και Dame Darcey Bussell. Ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο πρόεδρός της.

Η σχολή μπαλέτου Elmhurst στο Μπέρμιγχαμ είναι επίσης διάσημη και βρίσκεται υπό την αιγίδα της βασίλισσας Καμίλα, η οποία επισκέφτηκε το σχολείο νωρίτερα φέτος, καθώς γιόρταζε την 100η επέτειό του.

Αναμένεται ότι οι χορευτές μπαλέτου πρέπει να είναι λεπτοί και αθλητικοί για να εκπληρώσουν τους ρόλους και η εκπαίδευση στη σχολή μπαλέτου περιλαμβάνει ένα εξαντλητικό πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό ενός επαγγελματία αθλητή.

Όμως, με τα χρόνια αμφότερες δημιούργησαν μια μακροχρόνια «τοξική» κουλτούρα σωματικής ντροπής και εκφοβισμού.

Πρώην χορευτές που παρακολούθησαν τα σχολεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν κάνει μια σειρά ισχυρισμών για την συμπεριφορά που βίωσαν, η οποία περιλαμβάνει:

Body shaming από τους δασκάλους

– Χρησιμοποιείται «κωδικοποιημένη» γλώσσα για την ενθάρρυνση της απώλειας βάρους

– Συγχαρητήρια από τους δασκάλους για την απώλεια βάρους, προκαλώντας διαταραχές πρόσληψης τροφής

– Εκφοβισμός από τους δασκάλους

Το BBC μίλησε με περισσότερους από 50 πρώην μαθητές της Σχολής Βασιλικού Μπαλέτου και της Σχολής Μπαλέτου του Έλμχερστ που παρακολούθησαν τα μαθήματα μεταξύ 2004 και 2022.

Πολλοί περιέγραψαν ότι ανέπτυξαν διατροφικές διαταραχές, ενώ κάποιοι είπαν ότι έχουν παραμείνει με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Χλευάστηκε πάνω από ντόνατς

Η Γκρέις Όουεν, 22 ετών, φοίτησε στο Έλμχερστ. Αφηγήθηκε ένα περιστατικό όπου δασκάλα χλεύασε την τάξη για μερικά ντόνατς, τα οποία είχαν πει στους μαθητές ότι ήταν διαθέσιμα μετά από ένα μάθημα.

Η καθηγήτρια διάλεξε την πιο λεπτή μαθήτρια και είπε ότι μόνο σε αυτή επιτρέπεται να φάει επειδή είχε το σωστό βάρος και κανένας άλλος. Η Γκρέις ήταν 19 ετών τότε.

Κατά τη διάρκεια του πάρτι αποφοίτησής της στο Elmhurst το 2020, η Grace ανέφερε ότι αυτή και αρκετοί από τους συμμαθητές της ταπεινώθηκαν από μια άλλη δασκάλα μπαλέτου. «Όλες εσείς κορίτσια, εκτός από ένα ή δύο άτομα, πρέπει να χάσετε βάρος, διαφορετικά δεν θα βρείτε δουλειά» ισχυρίζεται ότι τους είπε γεγονός που την έκανε να αισθάνεται «πραγματικά ανάξια», προσθέτοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει το σχολείο ήταν «πόσο αδύνατη είσαι».

Περιγράφει το περιβάλλον στο Elmhurst ως «τοξικό».

«Ο κόσμος του μπαλέτου είναι ένα βάναυσο μέρος, αλλά το να λες στους ανθρώπους ότι είσαι πολύ χοντρός… δεν νομίζω ότι αυτό σε προετοιμάζει για τίποτα».

«Αν είχα ένα μαχαίρι, θα σου ‘κοβα αυτό»

Η Έλεν Έλφικ, 30 ετών σήμερα, πέρασε πέντε χρόνια στη σχολή του Έλμχερστ, αλλά το όνειρό της ήταν να κερδίσει μια θέση στην ομάδα μπαλέτου στη Βασιλική Ακαδημία Χορού. Τα κατάφερε και ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2009, όταν ήταν 16 ετών. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν μαρτυρικές. Η δασκάλα της την έκανε να ντρέπεται για το σώμα της.

Την έβαλε μπροστά από έναν καθρέφτη και της είπε «Αν είχα ένα μαχαίρι, αυτό θα έκοβα» και της έδειξε την περιοχή του μηρού της. Και μετά το ένα τρίτο της γάμπας της.

Η πρώην μαθήτρια περιέγραψε ότι αισθανόταν ντροπή και άρχισε να μισεί το σώμα της. Σύντομα άρχισε να έχει διατροφική διαταραχή. Είχε και στο παρελθόν, όταν ήταν στην σχολή του Έλμχερστ, αλλά η εμπειρία της στη Βασιλική Ακαδημία Χορού την τσάκισε. «Δεν νομίζω ότι συνήλθα ποτέ» από αυτό, είπε στο BBC.

Η Έλεν λέει ότι εξακολουθεί να έχει ψυχολογικό τραύμα που την κάνει να αισθάνεται ότι κάτι πάει λάθος με το σώμα της.

«Αν σου λένε συνεχώς ότι δεν είσαι αρκετά καλός, είσαι άχρηστος, αυτό μπορεί να είναι ένα σχόλιο που θα οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή» είπε η ψυχολόγος Γκάιλ Στάροκ.

Η Έλεν συνέχισε να χορεύει επαγγελματικά για τέσσερα χρόνια. Τώρα αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού. Μαζί με την Έλεν και άλλες πρώην μπαλαρίνες θα κινηθούν νομικά για ανάλογες περιπτώσεις.

«Κατέληξα στο νοσοκομείο»

Η Χάριετ Ρόιλ ήταν 13 ετών όταν ξεκίνησε στο Έλμχερστ. Οδηγήθηκε σε τόσο ακραία απώλεια βάρους, που αναγκάστηκε να νοσηλευτεί ενώ υπήρχε έντονη ανησυχία ακόμα για το αν θα καταφέρει να επιζήσει.

Η Χάριετ, η οποία είναι τώρα 22 ετών, ανέφερε ότι η πτωτική της πορεία της ξεκίνησε μετά από μια αξιολόγηση που της έγινε και της είπαν ότι έπρεπε να δουλέψει περισσότερο πάνω στην αερόβια φυσική της κατάσταση. Η ίδια θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα για να χάσει βάρος.

Η 22χρονη Χάριετ ήταν στο νοσοκομείο για επτά μήνες με ανορεξία. Έχασε πολύ βάρος και στην επόμενη αξιολόγησή της τέσσερις μήνες αργότερα, η σχολή την επαίνεσε γιατί «έκανε όλα όσα την είχαν συμβουλέψει να κάνει».

Η απώλεια βάρους της συνεχίστηκε και στις διακοπές και σύντομα ήταν εκτός ελέγχου. Η μητέρα της Χάριετ είπε ότι η υπερβολική απώλεια βάρους της κόρης της δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στο στάδιο όπου έπρεπε να παρέμβει και να πει στη σχολή μπαλέτου ότι δεν θα φοιτά πλέον εκεί και θα την πάρει σπίτι. Η Χάριετ δεν επέστρεψε ποτέ στο Έλμχερστ.

Σε μια δήλωση, η σχολή μπαλέτου είπε ότι προάγει την «καλή σωματική και ψυχική υγεία» και αναλαμβάνει δράση κάθε φορά που «εντοπίζονται ζητήματα». Έχει μια «σύγχρονη προσέγγιση διδασκαλίας», αλλά επισήμανε ότι τα σχολικά αρχεία «διαφέρουν σε ορισμένες σημαντικές πτυχές» από τα λεγόμενα όσων καταγγέλλονται.

Σε ανακοίνωσή της, η Βασιλική Ακαδημία Χορού ανέφερε πως «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ευτυχία και τη διαρκή ευημερία των μαθητών μας». Πρόσθεσε, δε, ότι σαν σχολή βελτιώνεται διαρκώς και καινοτομεί προκειμένου να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία των χορευτών της.

Σημείωσε ακόμα, ότι όταν προκύπτουν ζητήματα έχει «καλά εδραιωμένες διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζονται γρήγορα».