Σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε στις παραλίες για μπάνιο και ηλιοθεραπεία και αρκετές από εμάς επιθυμούν να αποκτήσουν έντονο μαύρισμα. Έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα μας ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού για να προστατευόμαστε από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε αυτό θα μιλήσουμε για τις τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης, με αποτέλεσμα να μαυρίζουμε πιο γρήγορα. Αν λοιπόν ανήκετε στις οπαδούς του μαυρίσματος, αφενός κάντε το με ασφάλεια, αφετέρου καταναλώστε όσο το δυνατόν περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, το β-καροτένιο, το οποίο ενισχύει την παραγωγή μελανίνης στον οργανισμό μας.

Ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν β-καροτένιο και βοηθούν στο μαύρισμα;

  • Καρότα
  • Γλυκοπατάτες
  • Κολοκύθα
  • Μάνγκο
  • Σπανάκι


Καρότα

Tα καρότα βοηθούν στο φυσικό μαύρισμα και ταυτόχρονα προστατεύουν την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τρώγονται ωμά σε σαλάτα, βραστά ενώ μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως συστατικά για φυσικούς χυμούς και smoothies.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετική τροφή για όποιον θέλει να αποκτήσει υγιές, φυσικό μαύρισμα. Όχι μόνο είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, αλλά περιέχουν βιταμίνη C και Ε, που βοηθούν στην ανάπλαση και ενυδάτωση του δέρματος. Μπορείτε να τις καταναλώσετε ψητές στον φούρνο ή στη σχάρα, ως πουρέ με λίγο ελαιόλαδο, σε σαλάτες ή σε smoothies.

Κολοκύθα

H κολοκύθα βοηθά στο φυσικό μαύρισμα καθώς συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου αλλά βοηθά και στη διατήρηση του μαυρίσματος. Είναι υπέροχη σε βελουτέ σούπα, ενώ μπορείτε επίσης να τη φάτε ως συστατικό σε πίτα, σε πουρέ, ψητή στο φούρνο, αλλά και ως συστατικό σε smoothies.

Μάνγκο

To μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την παραγωγή μελανίνης. Ταυτόχρονα ενυδατώνει τον οργανισμό καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Μπορείτε να το φάτε σκέτο, να το κάνετε smoothie ή με γιαούρτι.

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει ναι μεν β-καροτένιο, αλλά και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Μπορείτε να το φάτε ωμό σε σαλάτα αλλά να το βάλετε και σε πίτες, ομελέτες, σούπες ενώ και ως συστατικό σε smoothies.