Τα πουπουλένια μπουφάν γνωστά και ως puffer jackets έχουν γίνει πια βασικό κομμάτι του χειμερινού ντυσίματος γιατί είναι ζεστά, ελαφριά και δίνουν πάντα μια προσεγμένη εμφάνιση. Για να κρατήσουν όμως την αφράτη υφή τους, χρειάζονται σωστή φροντίδα κάθε φορά που τα βάζουμε στο πλυντήριο.
Παρακάτω θα βρείτε έναν απλό οδηγό που βοηθάει όχι μόνο στο σωστό πλύσιμο, αλλά και στο πώς θα διατηρήσετε το μπουφάν σας σαν καινούργιο για πολλά χρόνια.
1. Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα στο πλυντήριο
Τα πουπουλένια μπουφάν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, αρκεί να χρησιμοποιήσετε πρόγραμμα για ευαίσθητα ή ρούχα με γέμιση. Αυτό μειώνει τις έντονες περιστροφές και αποτρέπει τα πούπουλα από το να μαζευτούν σε ένα σημείο. Αν αυτό συμβεί, το μπουφάν χάνει όγκο και δείχνει σαν να έχει πατηθεί. Πριν το βάλετε στο πλυντήριο, κουνήστε το καλά και κλείστε όλα τα φερμουάρ και τις τσέπες.
2. Προσθέστε μπαλάκια του τένις ή ειδικές μπάλες στεγνώματος
Τα μπαλάκια τένις είναι το πιο γνωστό κόλπο για αφράτο αποτέλεσμα. Μέσα στον κάδο, χτυπούν το μπουφάν απαλά και εμποδίζουν τα πούπουλα από το να κολλήσουν μεταξύ τους. Υπάρχουν και ειδικές «dryer balls» από μαλλί ή καουτσούκ που κάνουν ακόμη καλύτερη δουλειά και μειώνουν τον χρόνο στεγνώματος.

3. Πλύσιμο με κρύο νερό και λίγο απορρυπαντικό
Η θερμοκρασία είναι καθοριστική καθώς το κρύο νερό προστατεύει τα πούπουλα ώστε να μη χάσουν την ελαστικότητά τους. Χρησιμοποιήστε μόνο λίγο, απαλό απορρυπαντικό. Αποφύγετε το μαλακτικό, γιατί μπορεί να «βαρύνει» τις ίνες και να μειώσει τον όγκο του μπουφάν.
4. Στέγνωμα με υπομονή
Μετά το πλύσιμο, αφήστε το μπουφάν να στεγνώσει φυσικά, σε σκιά ή ήλιο, πάντα όμως κρεμασμένο ανάποδα ώστε να στραγγίξει καλά. Καθώς στεγνώνει, χτυπήστε το ελαφρά με τα χέρια σας και «ανοίξτε» τα πούπουλα ανά διαστήματα για να ξαναπάρει τον φυσικό του όγκο. Αυτό βοηθάει να αποφευχθούν οι σβόλοι στο εσωτερικό. Αν το στεγνώσετε σε στεγνωτήριο (σε χαμηλή θερμοκρασία), προσθέστε ξανά μπαλάκια τένις για πιο γρήγορο και καλύτερο αποτέλεσμα.
5. Πώς να το διατηρήσετε αφράτο για περισσότερο
Φυλάξτε το σε ευρύχωρη ντουλάπα χωρίς να το πιέζετε. Μην το αποθηκεύετε μέσα σε νάιλον, αλλά σε βαμβακερή θήκη. Αερίστε το που και που για να ανανεώνεται η γέμιση.