Τα χαρακτηριστικά του «ιδανικού» στήθους προσδιορίζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery – Global Open. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι τα μέτριου μεγέθους στήθη με μεγαλύτερο όγκο στο πάνω μισό συγκέντρωσαν κορυφαίες βαθμολογίες σε σύγκριση με άλλα στήθη. Το μέγεθος και η συμμετρία δεν ήταν κρίσιμοι παράγοντες, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν εικόνες από τα στήθη 25 γυναικών που ζήτησαν αισθητική ή επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στήθους μεταξύ 2009 και 2019. Οι γυναίκες ήταν 47 ετών κατά μέσο όρο.

Σε μια ομάδα 1.021 συμμετεχόντων στην έρευνα (το 52% ήταν γυναίκες) παρουσιάστηκαν δισδιάστατες φωτογραφίες και τρισδιάστατη απεικόνιση των δειγμάτων των μαστών και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη συνολική «ελκυστικότητα του στήθους».

«Κατά την έρευνα σε ένα μεγάλο και διαφορετικό πληθυσμό, βρέθηκε ότι τα μετρίου μεγέθους στήθη με πληρότητα του άνω πόλου σχετίζονται με αυξημένες βαθμολογίες “ελκυστικότητας”», έγραψαν οι ερευνητές, σύμφωνα με τη New York Post.

Η πληρότητα του άνω πόλου αναφέρεται στον όγκο των μαστών πάνω από τις θηλές.

Πέντε ζευγάρια αξιολογήθηκαν ως τα πιο ελκυστικά. Τα περισσότερα στήθη βαθμολογήθηκαν με 2,5 στα 5, αλλά τα πέντε κορυφαία ζευγάρια είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 3,1.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά τα στήθη είχαν περισσότερο περίγραμμα, πληρότητα του άνω πόλου και ανάγλυφο. Η απόσταση μεταξύ των θηλών ήταν πιο στενή, τα στήθη ήταν τοποθετημένα πιο κοντά μεταξύ τους και η απόσταση από τη θηλή έως την πτυχή κάτω από το στήθος ήταν μικρότερη.

Οι δύο κορυφαίες εικόνες με βάση την ελκυστικότητα δεν είχαν συμμετρικά στήθη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρήση φωτογραφιών μπορεί να εμπόδισε την ικανότητα των συμμετεχόντων να «εκτιμήσουν πλήρως» ορισμένες πτυχές των μαστών.

Επίσης, η περιορισμένη ομάδα δεν αντιπροσωπεύει πλήρως το ευρύ φάσμα των σχημάτων και μεγεθών των μαστών.