Η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή της καθιστικής ζωής είναι δύο παράγοντες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γήρανσης. Ως προς τη διατροφή τα λαχανικά είναι μία κατηγορία τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας για να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση της γήρανσης.

Έχοντας αυτό κατά νου, το eatthis.com ρώτησε διαιτολόγους σχετικά με το ποια λαχανικά είναι καλύτερα να τρώτε για να επιβραδύνετε τη γήρανση και παρακάτω θα δείτε τι απάντησαν.

Καρότα

Χυμός καρότου

Είτε είναι ωμά είτε μαγειρεμένα, τα καρότα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, μερικά από τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

«Τα καρότα είναι γεμάτα με β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που το σώμα χρησιμοποιεί για να σχηματίσει βιταμίνη Α, και η βιταμίνη Α μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών και του δέρματος, ειδικά καθώς γερνάμε», λέει η Lauren Manaker διαιτολόγος και συγγραφέας του The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook και του Fueling Male Fertility στο eatthis.com. «Η βιταμίνη Α έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη».

Σύμφωνα με το Journal of Functional Foods, τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πιπεριές

Γεμιστές πιπεριές με κοτόπουλο πέστο

Οι πιπεριές είναι ένα ευπροσάρμοστο λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό με το αγαπημένο σας ντιπ. Και σύμφωνα με τους διαιτολόγους, είναι χρήσιμες και για τη διαχείριση της φλεγμονής για την επιβράδυνση της γήρανσης.

«Οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, τα οποία είναι φυσικά αντιοξειδωτικά. Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, γεγονός που τις καθιστά ένα ενυδατικό λαχανικό. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών τους τις καθιστούν, επίσης, αντιφλεγμονώδεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα», λέει στο eatthis.com η Dana Ellis Hunnes, διαιτολόγος και συγγραφέας του Recipe for Survival.

Πατάτες

Πατάτες

Οι άνθρωποι έχουν ανάμεικτες απόψεις για τις πατάτες επειδή είναι ένα λαχανικό με πολλούς υδατάνθρακες. Ωστόσο, είναι γεμάτες με χρήσιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση.

«Οι πατάτες είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. Οι λευκές πατάτες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση στο σώμα», εξηγεί η διαιτολόγος Veronica Rouse.

Εξετάζοντας μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις πατάτες, το κάλιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, ειδικά σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα υψηλότερα επίπεδα διαιτητικών ινών έχουν, επίσης, συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.