Newsroom

Οι φυσικές λύσεις που βρίσκονται στο σπίτι έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς για μια μεγάλη ποικιλία οικιακών εργασιών. Το λευκό ξύδι, ειδικά, έχει γίνει ένα βασικό προϊόν που πολλοί φαίνεται να μην μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Συνδυάζεται συχνά με άλλες ουσίες, όπως μαγειρική σόδα, σαπούνι πιάτων και άλλα, για να δημιουργηθούν διάφορα μείγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό επιφανειών, την απώθηση ζωυφίων και την αφαίρεση λεκέδων.

Ευτυχώς, η χρήση ξυδιού στο σπίτι είναι σχεδόν πάντα εύκολη και ασφαλής. Είτε δημιουργείτε ένα προστατευτικό αντιμυρμηγκικό φράγμα γύρω από τις εισόδους του σπιτιού σας είτε αντιμετωπίζετε λεκέδες χαλιών που προκαλούνται από το κατοικίδιο ή τα παιδιά σας, οι έξυπνες χρήσεις του ξυδιού που ακολουθούν παρακάτω είναι ιδανικές για να τις προσθέσετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας.

Εξάλειψη παρασίτων

Καθαριότητα με ξύδι

Μόλις ανέβει η θερμοκρασία, πιθανότατα θα αρχίσετε να παρατηρείτε μυρμήγκια, αράχνες και φτερωτά ζωύφια να μπαίνουν στο σπίτι σας. Εάν, όπως πολλοί άλλοι, προτιμάτε τα έντομα να μένουν έξω παρά μέσα στο σπίτι, το λευκό ξύδι μπορεί να είναι η λύση.

Μια τακτική είναι να γεμίσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ίσες ποσότητες λευκού ξιδιού και νερού. Χρησιμοποιήστε το για να ψεκάσετε με αυτό τις εισόδους και τα περβάζια των παραθύρων του σπιτιού σας -ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά σε δέντρα ή θάμνους- καθώς το οξύ στο ξύδι είναι επιβλαβές για μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, όπως οι αράχνες.

Μπορεί να ψεκαστεί απευθείας για να τα σκοτώσει ή να αραιωθεί και να ψεκαστεί γύρω από το σπίτι για να αποτρέψει τα παράσιτα από το να συγκεντρώνονται στην κουζίνα σας, κοντά σε εισόδους ή γύρω από άλλα σημεία εστίασης εντόμων. Αν παρατηρήσετε μια τακτική σειρά μυρμηγκιών να βαδίζει προς την κουζίνα σας, απλά ψεκάστε τα με ξύδι για να διαταράξετε τα σχέδιά τους. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως απωθητικό κουνουπιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς δεν τους αρέσει η μυρωδιά του.

Απολύμανση του μπάνιου

Καθαριότητα μπάνιου με ξύδι

Το λευκό ξύδι μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσετε ολόκληρο το μπάνιο σας. Για παράδειγμα, όταν καθαρίζετε την τουαλέτα, ρίξτε ένα μόνο φλιτζάνι ξύδι στη λεκάνη και αφήστε το να αντιμετωπίσει τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε, επίσης, να ενισχύσετε αυτή τη μέθοδο πασπαλίζοντας λίγη μαγειρική σόδα πριν την τρίψετε καλά το πρωί.

Για να καθαρίσετε το ντους σας, θα πρέπει πρώτα να βράσετε λίγο λευκό ξύδι πριν τρίψετε δυνατά με το ζεστό υγρό. Ψεκάστε στα πλακάκια, αφήστε να περάσει μισή ώρα και μόλις τελειώσει ο χρόνος αναμονής, πάρτε ένα μαλακό σφουγγάρι και βουτήξτε το σε λευκό ξύδι πριν πασπαλίσετε με λίγη μαγειρική σόδα και τρίψετε. Μόλις τελειώσετε, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι η μούχλα και η βρωμιά έχουν εξαφανιστεί από το ντους σας.

Αφαίρεση λεκέδων

Λεκές από καφέ σε χαλί

Εκτός από το να απωθεί τα έντομα και να καθαρίζει τα μπάνια, το λευκό ξύδι αποτελεί, επίσης, μία ιδανική λύση για αφαίρεση λεκέδων. Αν κατά λάθος καταστρέψατε το αγαπημένο σας πουκάμισο με φαγητό, αποσμητικό ή ιδρώτα, ρίξτε λίγο ξύδι πάνω στο σημείο. Στη συνέχεια, τρίψτε απαλά το υγρό στο λεκέ, ώστε να απορροφηθεί καλά από τις ίνες. Μόλις τελειώσετε, καθαρίστε το όπως θα κάνατε κανονικά, προσθέτοντάς το στο πλυντήριο. Αυτό το θαυματουργό προϊόν όχι μόνο καταπολεμά τους λεκέδες, αλλά έχει, επίσης, φωτιστική δράση, μπορεί να μαλακώσει τα υφάσματα και να διασπάσει τα υπολείμματα σαπουνιού. Μην ανησυχείτε. Αν και όξινο, το λευκό ξύδι είναι μια ασφαλής επιλογή που δεν θα καταστρέψει τα ρούχα σας.

Αν, πάλι, έχετε κατοικίδιο στο σπίτι μπορεί να ανησυχείτε περισσότερο για τους λεκέδες στο χαλί σας παρά για τα ρούχα σας. Αντί λοιπόν να δυσανασχετείτε μετά από ένα ατύχημα, πάρτε ένα μπουκάλι ψεκασμού και αναμείξτε καλά ένα φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι, ένα φλιτζάνι νερό και μερικά κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, μπορείτε να ψεκάσετε με το καθαριστικό σας διάλυμα στο λεκέ και μετά από λίγα λεπτά, θα μπορείτε να σκουπίσετε γρήγορα τις ακαθαρσίες με μια παλιά πετσέτα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.