Όλοι κάνουν λάθη στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά όταν αρχίζουν για πρώτη φορά να αλλάζουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, οπότε αν δεν έχετε σημειώσει πρόοδο ακόμα, μην ανησυχείτε, σίγουρα δεν είστε οι μόνες. Χωρίς τη βοήθεια ενός διατροφολόγου ή προσωπικού γυμναστή, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγετε από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και να καταλάβετε τι χρειάζεται για να χάσετε βάρος με ασφάλεια και υγεία.  

Τα λάθη όμως δεν είναι μόνο συνηθισμένα, αλλά και απίστευτα απογοητευτικά. Για να μην είναι, όμως, αποθαρρυντική η προσπάθεια που κάνετε για απώλεια βάρους, δείτε κάποια από τα λάθη που θα μπορούσαν να σταματήσουν την πρόοδό σας και πως να τα αποφύγετε.

Επικεντρώνεστε στην ποσότητα αντί της ποιότητας

Απώλεια βάρους - ξηροί καρποί

Σίγουρα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις θερμίδες που καταναλώνετε όταν θέλετε να χάσετε βάρος, αλλά πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται υπερβολικά στο να διατηρούν χαμηλό τον αριθμό των θερμίδων τους αντί να αυξάνουν τον αριθμό των θρεπτικών τροφίμων στο πιάτο τους, εξηγεί στο Woman and Home η διατροφολόγος Tanya Borowski.

«Το σώμα καίει θερμίδες ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τα είδη των τροφών που τρώτε, ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός σας και το είδος των οργανισμών που ζουν στο έντερό σας», λέει η ίδια, καθώς όλα αυτά συνδέονται με το πόσο γρήγορος είναι ο μεταβολικός σας ρυθμός, δηλαδή η ταχύτητα με την οποία καίτε θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορείτε να τρώτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τον καλύτερο φίλο μας, αλλά να έχετε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα όσον αφορά το βάρος σας», προσθέτει.

Έτσι, ενώ εστιάζετε στο έλλειμμά σας, είναι σημαντικό να αποφύγετε ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη απώλειας βάρους και να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα σας προσφέρουν ενέργεια και θα βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας.

Δαιμονοποιείτε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων

Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα

Με την πάροδο των ετών, δίαιτες όπως οι Weight Watchers και το πρόγραμμα διατροφής keto έχουν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κόψουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων -και συχνά είναι οι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Όμως, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, οπότε όταν γυμναζόμαστε, αυτό είναι που καίμε πρώτα, πριν στη συνέχεια κάψουμε το λίπος.

Αλλά στην πραγματικότητα, λέει η Borowski, «το σώμα χρειάζεται όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, λίπη, φυσικούς και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες για να κινεί το μεταβολισμό, να παράγει νευροδιαβιβαστές και ορμόνες και να τροφοδοτεί το μικροβίωμα του εντέρου μας. Η αφαίρεση αυτών θα εξαντλήσει γρήγορα την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και μαζί με αυτό έρχεται η αντίσταση στην απώλεια βάρους και η αντίσταση στην ινσουλίνη».

Ασκείστε υπερβολικά

Άσκηση

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο, τότε γνωρίζετε ότι η άσκηση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη προπόνησης όταν πρόκειται για απώλεια βάρους είναι η υπερβολική άσκηση. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο περισσότερο κινείστε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε και τόσο περισσότερο βάρος θα χάσετε», λέει η διαιτολόγος και διατροφολόγος Rachel Clarksoνn. «Αν και θεωρητικά, αυτό μπορεί να έχει νόημα στην πράξη απέχει πολύ από την αλήθεια», συνεχίζει.

Η ίδια εξηγεί ότι οι υπερβολικές ποσότητες άσκησης, ειδικά η αύξηση του πόσο συχνά κάνετε cardio, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των ορμονών της πείνας, κάνοντάς σας υπερβολικά πεινασμένους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να φάτε περισσότερο. Μπορεί, επίσης, να δυσκολευτείτε να διατηρήσετε τον ρυθμό της κίνησης, καθώς πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αρθρώσεις και τους μυς όταν υπερβάλλουν εαυτόν, παράλληλα με την πνευματική κόπωση, εξηγεί μελέτη του Vrije Universiteit.

Αγνοείτε το ρόλο του ύπνου και του στρες

Μεταξωτές μαξιλαροθήκες

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη απώλειας βάρους που κάνουν οι περισσότεροι όταν ξεκινούν για πρώτη φορά είναι ότι δεν δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο και στη μείωση των επιπέδων άγχους, λέει η Clarkson. Μαζί με την άσκηση και τη διατροφή, αυτοί είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής -που είναι αυτός που χρειάζεστε για να χάσετε βάρος.

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στο χώρο της απώλειας βάρους ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τρώτε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο. Αλλά τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να αυξήσουν την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει την αποθήκευση λίπους στο σώμα και να οδηγήσει σε δυσκολία απώλειας βάρους», λέει. Αλλά όπως εξηγεί μια μελέτη σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Mary Fitzgerald, είναι δυνατόν να αντιστραφούν αυτές οι επιπτώσεις, αν μπορείτε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε καλύτερα το στρες.

«Η κακή ποιότητα του ύπνου ή η μικρή διάρκεια του ύπνου μπορεί, επίσης, να αυξήσει τις ορμόνες της πείνας την επόμενη μέρα και μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά», προσθέτει.

Ο καθένας χρειάζεται διαφορετική ποσότητα ύπνου, αλλά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε το να μάθετε πώς να κοιμάστε καλύτερα θα είναι επίσης σημαντικό ανεξάρτητα, ειδικά αν κάνετε πολλή άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.