Η κετογονική δίαιτα (keto) είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που δίνει προτεραιότητα στην ενέργεια (ή στις θερμίδες) από άλλες πηγές εκτός των υδατανθράκων, όπως οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Παρά τον αυστηρό σχεδιασμό και τους περιορισμούς της, η κετογονική δίαιτα είναι ένα δημοφιλές σχέδιο διατροφής μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών παγκοσμίως, εξηγεί το WebMD, ενώ το Body Ketosis αναφέρει ότι περίπου 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ακολουθούν τη δίαιτα κέτο. Ωστόσο, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών της, περίπου το 46% εκείνων που την επιλέγουν «κλέβουν» κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της.

Κετογονική δίατα

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας του 2020 που δημοσιεύθηκε στο U.S. News ανέφεραν ότι περίπου το 94% των ανθρώπων που ακολουθούν τη δίαιτα κετονοθεραπείας βιώνουν θετικά και αξιοσημείωτα οφέλη στη σωματική και ψυχική τους ευεξία.

Σημειώνουν ιδιαίτερη βελτίωση όσον αφορά την απώλεια βάρους, τα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης και την υψηλότερη ενέργεια. Ωστόσο, παρά τα οφέλη της, το άρθρο τονίζει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να μην είναι ιδανική για όλους. Στην πραγματικότητα, αυτή η δημοφιλής δίαιτα μπορεί να ενέχει ακόμη και κινδύνους για την υγεία, αν δεν είστε προσεκτικοί.

Πλεονεκτήματα της κετογονικής δίαιτας

Κετογονική δίατα

Ένα από τα χαρακτηριστικά οφέλη της κετογονικής διατροφής, σύμφωνα με το Healthline, είναι τα εντυπωσιακά αποτελεσματικά απώλειας βάρους. Η διαχείριση της αύξησης του βάρους σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία -όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εάν έχετε περιττό κοιλιακό λίπος στους γοφούς ή την κοιλιά, η δίαιτα keto μπορεί να είναι κατάλληλη για τη μείωσή του, ενώ το Muscle and Strength προτείνει τη δίαιτα κέτο και για αθλητές και όσους επιθυμούν να χτίσουν μάζα από πηγές λίπους.

Ποια τα μειονεκτήματα της δίαιτας keto

Κετογονική δίατα

Από την άλλη πλευρά, όμως, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που συνδέονται με το σχέδιο διατροφής keto. Για αρχή, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στην αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και τη μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων, εξηγεί το Healthline

Όσοι είναι αρχάριοι, σύμφωνα με το Medical News Today, μπορεί ακόμη και να παρουσιάσουν ναυτία, εμετό, ζάλη, πονοκεφάλους και κόπωση -ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες.

Εάν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες ή έχετε ανησυχίες σχετικά με την έναρξη της δίαιτας κέτο, καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο, καθώς θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει αν ένα νέο διατροφικό πλάνο έχει νόημα για εσάς.