Οι δίαιτες των υγρών είναι δίαιτες που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό ή εξ ολοκλήρου από υγρά και στερούνται κυρίως ή εντελώς στερεών τροφών. Χρησιμοποιούνται συχνά ως τρόπος αποτοξίνωσης ή απώλειας βάρους και συνήθως στοχεύουν στην αντικατάσταση ορισμένων ή όλων των στερεών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναφέρει το Πανεπιστήμιο Spoon.

Ωστόσο, αυτό είναι μια λανθασμένη ονομασία -ενώ οι δίαιτες με υγρά γενικά ελέγχονται οι μερίδες και τείνουν να περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα στερεά γεύματα, δεν αποτελούν αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι βιώσιμες και δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως μακροπρόθεσμη λύση.

Πολύχρωμα smoothies

Δεδομένου ότι οι δίαιτες των υγρών σας επιτρέπουν να καταναλώνετε μόνο περίπου 800 έως 1.000 θερμίδες την ημέρα, το σώμα σας μπορεί να καταλήξει να επιβραδύνει για να εξοικονομήσει θερμίδες. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους όταν αρχίσετε να καταναλώνετε ξανά περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, οι υγρές δίαιτες δεν μπορούν στην πραγματικότητα να αποτοξινώσουν ή να καθαρίσουν το σώμα σας, σύμφωνα με το BuzzFeed News. Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία, οι υγρές τροφές δεν έχουν τη δύναμη να ξεπλύνουν το σύστημά σας ή να απαλλάξουν το σώμα σας από τις τοξίνες, και δεν χρειάζεται να το κάνουν. Όπως αποδεικνύεται, το σώμα σας μπορεί φυσικά να το κάνει αυτό από μόνο του, χάρη στο συκώτι, τα νεφρά και τους πνεύμονές σας.

Τι να προσέχετε με τις δίαιτες των υγρών

Χυμοί

Εκτός του ότι δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αποτοξίνωσης ή απώλειας βάρους, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις υγρές δίαιτες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας δίαιτας που αποτελείται αποκλειστικά από υγρά μπορεί δυνητικά να αφήσει τον οργανισμό σας υποσιτισμένο, εξηγεί το EatingWell. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά στα υγρά σε σχέση με τα στερεά. Ενώ οι χυμοί και τα υγρά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, δεν έχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λιπαρά. Η μη κατανάλωση αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, αίσθημα πείνας, ακόμα και διάρροια.

Λόγω αυτής της έλλειψης φυτικών ινών, είναι, επίσης, λιγότερο πιθανό να απορροφήσετε όλα τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά στα υγρά τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να σας καταστήσει ανεπαρκείς σε θρεπτικά συστατικά. «Τα σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη) στο χυμό θα διασχίσουν το εντερικό τοίχωμα πολύ πιο γρήγορα χωρίς τις διαλυτές φυτικές ίνες που υπάρχουν σε ολόκληρα φρούτα, επειδή θα λείπει αυτό το φράγμα ινών», δήλωσε στο EatingWell η Dr. Rachele Pojednic, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Simmons College.