Τα ξυραφάκια μιας χρήσης δεν προορίζονται να διαρκέσουν για πάντα και θα πρέπει να αντικαθίστανται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Αλλά πόσο μεγάλη είναι η διάρκεια ζωής ενός ξυραφιού μιας χρήσης; Και υπάρχουν κίνδυνοι όταν χρησιμοποιείτε ένα παλιό ξυράφι πολλές φορές;

Τι επηρεάζει την διάρκεια ζωής ενός ξυραφιού

Η διάρκεια ζωής ενός ξυραφιού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ξυραφιού, το πόσο συχνά ξυρίζεστε και τον τρόπο φροντίδας του ξυραφιού, αναφέρει το healthdigest.com. Με την πάροδο του χρόνου, η λεπίδα του ξυραφιού σας θα γίνει θαμπή και όσο πιο θαμπή είναι η λεπίδα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να πιάσει το δέρμα σας.

Ξυραφάκι

Έτσι, εάν χρησιμοποιείτε ξυραφάκι μιας χρήσης, γενικά θα πρέπει να το αλλάζετε μετά από τρία έως επτά ξυρίσματα, σύμφωνα με το Redbook. Ωστόσο, εάν δεν ξυρίζεστε καλά ή εάν το ξυραφάκι σας είναι καλυμμένο με υπολείμματα, είναι πιθανό να το αλλάξετε άμεσα. Τι γίνεται όμως αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το ξυραφάκι σας μετά την «ημερομηνία λήξης» του;

Πόσο ασφαλές είναι να ξυρίζεστε με ένα παλιό ξυραφάκι

Το να συνεχίσετε να ξυρίζεστε με ένα παλιό ξυραφάκι δεν είναι μόνο ανθυγιεινό, αλλά σας αφήνει ευάλωτους σε βακτηριακή μόλυνση, εξηγεί το Redbook. Όσο περισσότερο κάθεται ένα παλιό ξυραφάκι στο ντους σας, τόσο περισσότερες τρίχες, νεκρό δέρμα, βακτήρια και υπολείμματα κρέμας ξυρίσματος μαζεύει. Επειδή οι λεπίδες του ξυραφιού θαμπώνουν με την πάροδο του χρόνου, είναι πιο πιθανό να κοπείτε από την πρόσθετη πίεση που ασκείτε στο ξυραφάκι για να έχετε καθαρό ξύρισμα. Με ένα ανοιχτό κόψιμο, λοιπόν, υπάρχει «πρόσβαση» σε όλη αυτή τη συσσώρευση ξυραφιού ένα μέσο εισόδου στο σώμα σας.

Γυναίκα ξυρίζει τα πόδια της με ξυραφάκι

Ακόμα, όμως, κι αν το κόψιμο δεν είναι αμέσως εμφανές, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Η Δρ. Jessie Cheung, διευθύντρια του Κέντρου Δερματολογίας & Λέιζερ στο Willowbrook του Ιλινόις, εξηγεί στο Redbook ότι «Θα έχετε περισσότερα μικροσκοπικά δάκρυα στο δέρμα σας και βακτήρια με μια παλιά λεπίδα, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης θα αυξηθεί».

Αν και είναι κατανοητό να θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα προϊόντα περιποίησης σας, η διασφάλιση της τακτικής αντικατάστασής τους θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς μακροπρόθεσμα.