Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον ύπνο και έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή κάνετε έναν άστατο ύπνο, υπάρχουν αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να τον απολαμβάνετε καλύτερα.

Γενικά, τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν πολλά διαφορετικά οφέλη, όπως την αποδυνάμωση ορισμένων ιών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταπραΰνουν τα συναισθήματα του άγχους. Τα αιθέρια έλαια μπορούν, επίσης, να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια: Ποια θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν καλύτερο ύπνο

Αν και η έρευνα για τη χρήση αιθέριων ελαίων είναι περιορισμένη, το αιθέριο έλαιο λεβάντας αναγνωρίζεται ευρέως ως φυσικό βοήθημα ύπνου, αναφέρει το Healthline. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2005 αξιολόγησε πώς το αιθέριο έλαιο λεβάντας επηρέασε 31 νέους, υγιείς κοιμώμενους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λεβάντα αύξησε την ποσότητα ύπνου βραδέων και βαθέων κυμάτων στους συμμετέχοντες, με όλους τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ότι ένιωσαν «υψηλό σθένος» το επόμενο πρωί.

To Healthline αναφέρει ότι ένα μείγμα διαφορετικών ελαίων, όπως ελατοβελόνα, ξύλο του χο, ρητίνη λιβανιού, μπλε λουλούδι tansy και μπλε λουλούδι χαμομηλιού μπορεί να είναι, εξίσου, αποτελεσματικό. Συνδυαστικά, δε, με το έλαιο λεβάντας προάγουν τα συναισθήματα χαλάρωσης και υπνηλίας και βοηθούν στο να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Το έλαιο φασκόμηλου μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη χαλάρωση. Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2013 ανακάλυψαν ότι όταν το λάδι χρησιμοποιήθηκε σε διαχυτή, βοηθούσε τις γυναίκες που υποβάλλονταν σε ουροδυναμική εξέταση να χαλαρώσουν πιο αποτελεσματικά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για ύπνο

Μπορείτε να βιώσετε τα αρωματικά αποτελέσματα αυτών των αιθέριων ελαίων με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα εφαρμόσετε στα πέλματα των ποδιών, των καρπών ή τις παλάμες σας στην αρχή και στο τέλος της ημέρας για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ήρεμοι και χαλαροί. Η λεβάντα και το φασκόμηλο μπορούν, επίσης, να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα.

Αιθέρια έλαια σε ρολ ον για το χέρι

Πριν εφαρμόσετε, όμως, ένα αιθέριο έλαιο τοπικά, φροντίστε να αραιώσετε το αιθέριο έλαιό σας με ένα φορέα ελαίου. Η εφαρμογή μη αραιωμένων αιθέριων ελαίων στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Τα κοινά έλαια μεταφοράς περιλαμβάνουν έλαια καρύδας, jojoba και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ως γενικό κανόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι φορέα για κάθε 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου.

Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε 2-3 σταγόνες από αυτά τα αιθέρια έλαια σε ένα διαχυτή, για να απελευθερώσει το άρωμα στο σπίτι σας, ενώ μπορείτε, ακόμη, και να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στη μαξιλαροθήκη σας λίγο πριν τον ύπνο. Αυτό θα επιτρέψει στο άρωμα να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου σας.

Είναι σημαντικό, όμως, να αντιμετωπίζετε τα αιθέρια έλαια με προσοχή, γι’ αυτό πριν τα εφαρμόσετε, κάντε μια δοκιμή σε ένα πολύ μικρό σημείο του σώματός σας, ώστε να δείτε αν σας επηρεάζει κάπως.